usg nadgarstka

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona. Węglowodany zawarte w kapuście pod wpływem bakterii przechodzą w kwas mlekowy, część cukru pod wpływem drożdży przeistacza się w alkohol, z którego bakterie wytwarzają kwasy organiczne, w czasie kwaszenia kapusty powstają też związki aromatyczne. Kwas mlekowy działa na błonnik i czyni go bardziej przyswajalnym. Dzięki zakwaszaniu kapusta staje się smaczniejsza, łatwiej strawna, n...

Więcej »

Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach

Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach, także sok poziomek ma powstrzymywać ich rozwój. Owoce zawierają naj rozmaitsze kwasy organiczne: jabłkowy (jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, pomidory), cytrynowy (cytryny, pomarańcze, mandarynki, maliny, poziomki, morwy), tartarowy (winogrona), sukcynowy (w niedojrzałych winogronach), salicylowy (maliny, poziomki, wiśnie, pomidory). Najczęściej występuje jabłkowy, cytrynowy i tartarowy, ich sole potasowe i sodo...

Więcej »

Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów

Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów, gdyż ochłodzenie jamy ustnej hamuje tworzenie się śliny, a ochłodzenie żołądka i jelit hamuje trawienie. Dlatego to lody należy jeść powoli. Gdy spożywamy znaczne ilości pokarmów, dla których trawienia ważne jest działanie ptialiny, to nie powinniśmy równocześnie jeść lodów. Ważną pozycję w przyrządzaniu deserów zajmuje żelatyna. Żelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu. Nie jest ona białkiem ...

Więcej »

Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad 5

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np. do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp. Kasze są pokarmem wysokokalorycznym. Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E. Makaron. Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy. Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest wyciskane pod dużym ciś...

Więcej »
http://www.twa-bielizna.net.pl 751#bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy ,