zdrowy portal

Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii

Są tanie, produkowane z surowców krajowych, mają wysoką wartość odżywczą, dają smaczny napój. Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i łaknienie. Surogaty kawy wyrabiane są najczęściej z jęczmienia i żyta oraz z korzenia cykorii. Prócz tego używane są buraki cukrowe, żołędzie (zawierają dużo garbników), soja oraz rozmaite dodatki, jak cukier, syrop ziemniaczany, wanilina, skarmelizowany cukier buraczany. Namiastki herbaty opisał u nas jeszc...

Więcej »

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn; do roślin strączkowych, suszonych owoców i jarzyn, ryżu podczas gotowania wnika woda powodując pęcznienie tych produktów, pękanie komórek, co ułatwia później działanie soków trawiennych. Jeżeli chcemy otrzymać produkt ugotowany o dużej wartości, to należy go włożyć do gorącej wody - w ten sposób dochodzi do szybkiego ścięcia białka na powierzchni, co nie pozwala na przejście odżywczych składników do gotującej się wody. Jeżeli natomiast ch...

Więcej »

Procesy rozkładowe w tłuszczach zależą od rozkładu biochemicznego i chemicznego

Procesy rozkładowe w tłuszczach zależą od rozkładu biochemicznego i chemicznego. Procesy biochemiczne zależą od obecności lipaz pochodzących z surowca lub bakterii. W tłuszczu przechowywanym w niskiej temperaturze aktywność lipaz maleje, lipazy niszczy całkowicie ogrzanie do około 1601°C. W czasie rozkładu biochemicznego powstają kwasy tłuszczowe, glicerol. Z kwasów tłuszczowych tworzą się następnie ketokwasy i metyloketony, które mają bardzo nieprzyjemny zapach. Rozkład chemiczny następuje wskutek doł...

Więcej »

Magazyn architektoniczny : Propozycja szkoły podstawowej i szkoły średniej / RaichdelRio

Szybkość suszenia jest zależna od rodzaju i kształtu surowca, jego grubości i warunków zewnętrznych, jak temperatura, wilgotność względna, szybkość obiegu powietrza w danym pomieszczeniu. W czasie procesu suszenia rozróżnić można 3 okresy. W okresie pierwszym powierzchnia surowca jest jeszcze mokra, paruje jak powierzchnia wody, usuwanie wody jest szybkie, produkt traci wówczas wodę wolną. W miarę postępu odparowania powierzchnia surowca staje się sucha, a wilgoć części wewnętrznych przenika na zewnątrz, t...

Więcej »
http://www.dobra-ortopedia.edu.pl 751#bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy ,