chemioterapii skutki uboczne

Rozpuszczalne w wodzie ciała mineralne oraz krystaliczne przechodzą do płynu

Rozpuszczalne w wodzie ciała mineralne oraz krystaliczne przechodzą do płynu. Podczas gotowania w temperaturze 100° na powierzchni płynu zjawia się biała lub szarozielonkawa piana (jest to ścięte białko zawierające rozmaite składniki). W czasie gotowania błony komórkowe złożone z błonnika ulegają przerwaniu, ciała koloidalne, pektyny skrobia, związki mineralne przechodzą w znacznej mierze do gotującej się cieczy. Powstają przy tym również rozmaite ciała smakowe i aromatyczne, któ...

Więcej »

Podłoga w kuchni nie może mieć dziur

I wreszcie jako naczelną zasadę przytacza dawny autor: czystość i schludność jako pierwsze cnoty w kucharstwie zachowane być powinny. Podłoga w kuchni nie może mieć dziur (robactwo), ściany powinny być bielone, a od dołu do wysokości 1,5 m powleczone farbą olejną. W spiżarni pożądana jest podłoga kamienna z płytek, w kuchni kamienna lub lepiej z ksylolitu. Podłoga taka nie ma szczelin i jest łatwa do zmywania. Kuchnia powinna być zaopatrzona w wentylator i siatki w oknach dla ochron...

Więcej »

SÓL KUCHENNA Sól kuchenna należy do najpospolitszych

SÓL KUCHENNA Sól kuchenna należy do najpospolitszych, a zarazem najważniejszych związków mineralnych. Sól kuchenna, czyli chlorek sodu (NaCI), jest to ciało bezbarwne, przezroczyste, dobrze rozpuszczalne zarówno w zimnej, jak i gorącej wodzie. Rozpuszczanie soli w wodzie obniża jej temperaturę: 36 g soli rozpuszczając się w 100 g wody obniża jej temperaturę z 12,6 °C do 10,11 °C. W wodzie rozpuszcza się mniej więcej 1 część soli w 2,8 częściach wody. Największe ilości soli zawart...

Więcej »

siarkogwaja kolpotasowy TYTUL Do leków

C - 35 mg %. Sałata obfituje w związki mineralne - sód 3,1 mg %, potas - 208 mg %, wapń 25,9 mg %, magnez 9,7 mg%, żelazo 0,73 mg %, miedź 0,15 mg %, fosfor - 32 mg % (według McCance). Pomidory (Lycopersicum esculenturn). Pomidor pochodzi z Południowej Ameryki. Był uprawiany przez Indian w Peru i Meksyku na kilka wieków przed Kolumbem. W XVI wieku pojawił się we Włoszech, ale nie zdobył większego popytu. W XIX na wielką skalę rozpoczęto hodowlę pomidorów w USA. Obecnie ogromne hodowl...

Więcej »
http://www.profood.net.pl 751#bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy ,