jastrzębski ginekolog wałbrzych

Rozpuszczalne w wodzie ciała mineralne oraz krystaliczne przechodzą do płynu

Rozpuszczalne w wodzie ciała mineralne oraz krystaliczne przechodzą do płynu. Podczas gotowania w temperaturze 100° na powierzchni płynu zjawia się biała lub szarozielonkawa piana (jest to ścięte białko zawierające rozmaite składniki). W czasie gotowania błony komórkowe złożone z błonnika ulegają przerwaniu, ciała koloidalne, pektyny skrobia, związki mineralne przechodzą w znacznej mierze do gotującej się cieczy. Powstają przy tym również rozmaite ciała smakowe i aromatyczne, które ulatniają się z parą. Jarzyny z dużą zawartością siarki (np. niektóre gatunki kapusty) podczas...

Więcej »

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona. Węglowodany zawarte w kapuście pod wpływem bakterii przechodzą w kwas mlekowy, część cukru pod wpływem drożdży przeistacza się w alkohol, z którego bakterie wytwarzają kwasy organiczne, w czasie kwaszenia kapusty powstają też związki aromatyczne. Kwas mlekowy działa na błonnik i czyni go bardziej przyswajalnym. Dzięki zakwaszaniu kapusta staje się smaczniejsza, łatwiej strawna, nie traci przy tym wartości odżywczych ani witaminy C. Zawartość kwasu mlekowego oraz kwasów organicznych w kapuści...

Więcej »

Miód zawiera też olejki eteryczne

Miód zawiera też olejki eteryczne, pobudzające wydzielanie żółci, soku żołądkowego i jelitowego, toteż zrozumiały jest jego korzystny wpływ na zaburzenia trawienia. Należy pamiętać, że miód zawiera również inhibinę (wydzielaną przez pszczoły), która ma działanie bakteriobójcze, a ponadto znajdujące się w miodzie zaczyny (diastaza, inwertaza) ułatwiają trawienie. W nieżytach górnych dróg oddechowych miód (zwłaszcza z mlekiem) działa lekko wykrztuśnie, łagodzi kaszel, hamuje rozplem bakterii. Jak wynika z tego krótkiego przeglądu, miód może być stosowany w celach leczniczy...

Więcej »

PRODUKCJA CEMENTU ROMANSKIEGO

Mięso drobiu ma mniej więcej tę samą wartość odżywczą, co mięso zwierząt rzeźnych i jest stosunkowo łatwo strawne. Strawność mięsa zależy w dużej mierze od zawartości tkanki łącznej i sposobu przygotowania. Rozluźnienie włókien tkanki łącznej możemy uzyskać, przez ubijanie mięsa młotkiem, trzymanie przez kilka dni w stanie surowym (glikogen mięśni przechodzi wówczas w kwas mlekowy), do tego samego celu używa się również octu. Mięso smażone jest trudniej strawne, gdyż zostaje przesycone tłuszczem, który utrudnia sokom trawiennym dostęp do włókien mięśniowych. Łatwo ...

Więcej »
http://www.lekarzewarszawa.info.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,