Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków, które kaleczą produkt. Przy odtajaniu kryształki te topnieją i powodują duży wyciek soku komórkowego wraz ze związkami białkowymi. Z powodu oddzielenia się wody związki białkowe denaturują się i tracą zdolność do ponownego wchłonięcia wody. Po odmrożeniu produkt taki jest bez aromatu, nie smaczny i suchy. Przy z...

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn; do roślin strączkowych, suszonych owoców i jarzyn, ryżu podczas gotowania wnika woda powodując pęcznienie tych produktów, pękanie komórek, co ułatwia później działanie soków trawiennych. Jeżeli chcemy otrzymać produkt ugotowany o dużej wartości, to należy go włożyć do gorącej wody - w ten sposób dochodzi do szybkiego ścięcia białka na powierzchni...

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne. W czasie długiego duszenia dochodzi do zmiękczenia twardego mięsa, rozpuszczenia kolagenu. Do duszenia nadaje się np. pręga, szponder, karkówka itp. Dusząc w parze dodaje się nieco jarzyn, np. marchwi, cebuli, pietruszki mięso nabiera wtedy przyjemnego aromatu. Do pieczenia i smażenia używa się tylko najlepszych wyborowych gatunków mięsa. Z mięsa ...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#olx rawa maz , #zasłużony honorowy dawca krwi przywileje , #kuracje nfz , #wyszukiwarka sanatorium , #kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz ,