woda w płucach jak się pozbyć

Zwykle suszy się wołowinę, baraninę, wieprzowinę

Zwykle suszy się wołowinę, baraninę, wieprzowinę. Cielęciny nie suszy się ze względu na dużą zawartość wody i wielki popyt na świeże mięso cielęce. Przed suszeniem usuwa się z mięsa nadmiar tłuszczu, ścięgna, żyły, miejsca przekrwione. Następnie obgotowuje się surowiec (przez co częściowo usuwa się wodę) aż do uzyskania zabarwienia mięsa na przekroju (przejście hemoglobiny w hematynę). Nie należy gotować aż do rozpadu produktu. Następnie rozdrabnia się mięso na siatkach i poddaje suszeniu. Suszenie odbywa się w suszarkach kanałowych lub komorowych, a w razie produkcj...

Więcej »

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Każdy rodzaj zboża ma charakterystyczne ziarna skrobi. Skrobia składa się z dwóch części: amylozy i amylopektyny. Amylopektyna ...

Więcej »

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn; do roślin strączkowych, suszonych owoców i jarzyn, ryżu podczas gotowania wnika woda powodując pęcznienie tych produktów, pękanie komórek, co ułatwia później działanie soków trawiennych. Jeżeli chcemy otrzymać produkt ugotowany o dużej wartości, to należy go włożyć do gorącej wody - w ten sposób dochodzi do szybkiego ścięcia białka na powierzchni, co nie pozwala na przejście odżywczych składników do gotującej się wody. Jeżeli natomiast chcemy przygotować mięso na rosół lub zupę mięsną, to powinno ono stać na...

Więcej »

Bilans wodny

Ilość skrobi w ziemniakach zależy od gatunku ziemniaków, rodzaju gleby, jej nawożenia, czasu zbioru. Ziarenka skrobi w rozmaitych gatunkach ziemniaków są rozmaitej wielkości, lepsze gatunki zawierają skrobię gruboziarnistą. Białka ziemniaki zawierają niewiele, ale tuberyna, białko należące do globulin, ma dużą wartość biologiczną. Tuberyna zawiera leucynę, argininę, lizynę, tyrozynę, cystynę, alaninę, histydynę. Tuberyna przyswaja się w ponad 70%. Ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych, które mieszczą się głównie pod łupinką; najwięcej jest w nich potasu i fosf...

Więcej »
http://www.gabinety-stomatologiczne.net.pl 751#glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy ,