fizjoterapia a rehabilitacja

ZASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR (PASTERYZACJA - STERYLIZACJA)

Istnieje również Wszechzwiązkowy Naukowo-Badawczy Instytut, Przemysłu Chłodniczego imienia J. A. Mikojana. Badacze radzieccy opracowali szereg niezwykle cennych metod chłodzenia i mrożenia środków spożywczych i zdobyli na tym polu ogromne doświadczenie. Ozoling i Riutowa opracowali np. metody zapobiegania wysychaniu mięsa mrożonego podczas jego przechowywania, zmniejszania stopnia tzw. ususzki, co ma duże znaczenie ekonomiczne. ZASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR (PASTERYZACJA - STERYLIZACJA) W 1860 Pasteur wykazał, że gnicie zależy od rodzaju i działania drobnoustrojów, ale już na szereg la...

Więcej »

Dziczyzna

Dziczyzna. Są to zwierzęta żyjące na łonie przyrody w stanie wolnym. Rozróżniamy drób dziki (dzikie gęsi, kaczki, przepiórki, kuropatwy) oraz właściwą dziczyznę (zające, dziki, sarny, jelenie, łosie). Mięso dziczyzny jest cenione dla dobrego smaku, jest jednak przeważnie trudno strawne. Delikatniejsze jest mięso pochodzące ze sztuk młodych. Należy też zwrócić uwagę na odpowiednio długi okres dojrzewania, gdyż inaczej mięso to jest twarde i łykowate. 4. RYBY Rozróżniamy około 14000 gatunków ryb, z tego 2/3 żyje w morzach. Połowy ryb morskich udają się zwłaszcza na ławi...

Więcej »

Wino zawiera wodę

Wino zawiera wodę, cukier gronowy i owocowy, 5-16 % alkoholu, kwasy organiczne w ilości 0,3-0,8 %, (kwas mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy masłowy, sukcynowy), taninę, rozmaite etry i aldehydy, ciała azotowe, ciała nieorganiczne (0,15-0,6 %). Rozmaite gatunki wina zawierają różny odsetek alkoholu, wina reńskie około 8,20 % mozelskie, 7,36 %, wina czerwone z Bordeaux 8,10%, wermut 10,12 %, tokaje: (6,52-12,37), malaga 12,60 %, madera 14,43 %, sherry 16,09 %, wina owocowe z jabłek 4,74%, wina z agrestu 10,74% (wg F. Krausa i T. Brugscha). Szampan zawiera ponad 13 g alkoholu w 100 ml, marsala 16,8...

Więcej »

Choroba, zdrowie i śmierć: Historia i prognoza złego stanu zdrowia

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np. do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp. Kasze są pokarmem wysokokalorycznym. Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E. Makaron. Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy. Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest wyciskane pod dużym ciśnieniem w prasie hydraulicznej i suszone. Skład makaronu jest następujący: wody 11 %, ciał azotowych 10,98 %, tłusz...

Więcej »
http://www.psychopedagogika.pl 751#glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy ,