W czasie przygotowania konserw należy zwrócić szczególną uwagę, na jakość produktu, który ma być poddany sterylizacji.
Zakażony, niskowartościowy produkt nie nadaje się do wyrobu.
Dostarczony do fabryki surowiec powinien być bezpośrednio po sprawdzeniu jego, jakości użyty do produkcji Iub zmagazynowany w chłodni.
Ważne jest również sortowanie materiału w...
Ujemną stroną duszenia jest znaczne kurczenie się mięsa.
Do duszenia nadają się tańsze, twarde gatunki mięsa.
Czas potrzebny do duszenia zależy od rodzaju i od ilości mięsa; wynosi zwykle nie mniej niż 1 godzinę, czasem jednak 4-5 godzin.
Przy duszeniu cały sok mięsa wydobywa się na zewnątrz, mięso mięknie, ulega peptonizacji.
Oprócz mięsa możemy dusić...
Zapotrzebowanie lizyny wynosi 5,2 g dziennie, a ilość jej w 100 g chleba pszennego wynosi 0,24, czyli chcąc pokryć zapotrzebowanie na ten aminokwas chlebem pszennym musielibyśmy spożyć go około 2 kg.
Z ważnych związków mineralnych zboża -zawierają wapń, fosfor i żelazo.
Zawartość związków mineralnych w ziarnie zbóż w % (według Auermana).
Zawartość zwi...