Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_blogi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 27

Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_tagi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 28
diety od brokuła

diety od brokuła

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego z...

Więcej »

Urządzenie kuchni i postępowanie z naczyniami kuchennymi w zakładach żywienia zbiorowego będzie omówione w odpowiednim rozdziale

Urządzenie kuchni i postępowanie z naczyniami kuchennymi w zakładach żywienia zbiorowego będzie omówione w odpowiednim rozdziale. NAJWAŻNIEJSZE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA POTRAW Przy przygotowaniu pokarmów rozróżniamy przeróbkę wstępną i następczą. W przeróbce następczej przeważnie stosujemy zabiegi cieplne. Celem przeróbki wstępnej jest, uwolnienie produktów od części niestrawnych lub trudno strawnych, zanieczyszczeń, szkodliwych domieszek, nadmier...

Więcej »

Soja obfituje również w enzymy: spotykamy tu amylazę

Soja obfituje również w enzymy: spotykamy tu amylazę, diastazę, proteazy, oksydazy i peroksydazy. Jeden kg soi dostarcza aż 4660 kalorii. OWOCE Owoce stanowią jeden z naj dawniejszych pokarmów człowieka. Mimo to do niedawna uważano je tylko za dopełnienie pożywienia zasadniczego - chleba, mięsa, mleka, Dopiero w bieżącym stuleciu po poznaniu roli witamin, soli mineralnych, wahań w równowadze kwasowo-zasadowej zrozumieliśmy, że owoce są również niezb...

Więcej »

Charakter zdarzeń niepożądanych u hospitalizowanych pacjentów - wyniki badań lekarskich w Harvard II ad 9

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np. do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp. Kasze są pokarmem wysokokalorycznym. Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E. Makaron. Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy. Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest w...

Więcej »
http://www.doktor-na-zaraz.com.pl 751#glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy ,