mroczek w oku

Pomidor pochodzi z Południowej Ameryki

C - 35 mg %. Sałata obfituje w związki mineralne - sód 3,1 mg %, potas - 208 mg %, wapń 25,9 mg %, magnez 9,7 mg%, żelazo 0,73 mg %, miedź 0,15 mg %, fosfor - 32 mg % (według McCance). Pomidory (Lycopersicum esculenturn). Pomidor pochodzi z Południowej Ameryki. Był uprawiany przez Indian w Peru i Meksyku na kilka wieków przed Kolumbem. W XVI wieku pojawił się we Włoszech, ale nie zdobył większego popytu. W XIX na wielką skalę rozpoczęto hodowlę pomidorów w USA. Obecnie ogromne hodowle pomidorów znajdują się w ZSRR, gdzie pod upr...

Więcej »

Przez miano mięsa w ścisłym tego słowa znaczeniu rozumiemy mięśnie zwierząt rzeźnych

Przez miano mięsa w ścisłym tego słowa znaczeniu rozumiemy mięśnie zwierząt rzeźnych, w szerszym także mięśnie dziczyzny, drobiu, wreszcie narządy wewnętrzne, jak wątroba, nerki, płuca, serce (tzw. podroby). Innymi słowy są to wszystkie przeznaczone do spożycia, a więc jadalne części zwierząt ciepłokrwistych, niepoddane żadnym energiczniejszym zabiegom poza chłodzeniem lub poddane pewnym zabiegom, które jednak nie zmieniają zasadniczej właściwości mięsa (suszenie, solenie, marynowanie). Właściwe mięso składa się z włó...

Więcej »

Jaj nie można przechowywać długo

100°C) nie niszczy jeszcze witaminy B1 (Cooper). Jajka w proszku zawierają bardzo mało witamin A i D. Jajka z powodu zawartości pełnowartościowego białka, lecytyny, soli mineralnych i witamin są wysokowartościowym pokarmem. Szczególne znaczenie mają jajka w odżywianiu dzieci, starców oraz w rozmaitych stanach chorobowych. Jaj nie można przechowywać długo, gdyż psują się wskutek przenikania drobnoustrojów przez porowatą skorupkę. Jajka świeże przeświecają równomiernie, zepsute natomiast mają ciemne plamy. Znacznie dłużej mo...

Więcej »

trądzik młodzieńczy jak zwalczyć ad

Propektyny występują obficie w niedojrzałych owocach. W czasie dojrzewania pod działaniem enzymów następuje hydroliza do pektyn, które w dalszym ciągu rozkładają się do kwasów pektynowego i alkoholu metylowego. Wskutek przejścia nierozpuszczalnych propektyn w rozpuszczalne pektyny owoce w czasie dojrzewania stają się miękkie. Związki pektynowe wzmagają krzepliwość krwi, kwas glikutonowy - zawarty w związkach pektynowych przyspiesza tworzenie śluzu jelitowego zawierającego ferment lizozym, związek rozpuszczający bakterie chorobotw...

Więcej »
http://www.nabudowie.org.pl 751#glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy ,