jak pozbyć się natrętnych myśli

Ogórki mają jedynie znikomą wartość kaloryczną, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 9 kalorii

Ogórki mają jedynie znikomą wartość kaloryczną, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 9 kalorii. Ogórek zawiera aż 96 % wody, 0,6% białka, 1,6 % przyswajalnych węglowodanów, ze związków mineralnych - sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, z witamin - witaminy B1 i C. Ogórki mają wybitne wartości smakowe, są spożywane w postaci mizerii oraz kiszone. Sok z ogórków wywiera działanie przeciwgnilne. Rzodkiewki (Raphanus sativus). Rzodkiewki pochodzą z Chin. Za czasów faraonów były również uprawiane w Egipcie, w ...

Więcej »

Podłoga w kuchni nie może mieć dziur

I wreszcie jako naczelną zasadę przytacza dawny autor: czystość i schludność jako pierwsze cnoty w kucharstwie zachowane być powinny. Podłoga w kuchni nie może mieć dziur (robactwo), ściany powinny być bielone, a od dołu do wysokości 1,5 m powleczone farbą olejną. W spiżarni pożądana jest podłoga kamienna z płytek, w kuchni kamienna lub lepiej z ksylolitu. Podłoga taka nie ma szczelin i jest łatwa do zmywania. Kuchnia powinna być zaopatrzona w wentylator i siatki w oknach dla ochrony przed muchami. Kon...

Więcej »

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli. Alkoholizowanie. Alkohol służy także do konserwowania niektórych środków spożywczych (głównie owoców - w 20 % alkoholu). Kwas siarkawy i kwas benzoesowy. Kwasy te znajdują również zastosowanie w konserwacji produktów spożywczych. Kwas siarkowy (jako gaz- 802) używany jest do sulfitacji owoców, jagód, półfabrykatów. Użycie tego gazu ma tę zaletę, że po pewnym czasie ulatnia się on z produktów spożywczych prawie całkow...

Więcej »

Współpraca wojskowo-cywilna w zakresie opieki traumatycznej i programu starszych wizyt chirurgów

McCollum powiedział: Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka (cyt. według Pewznerowej). W warzywach spotykamy też rozmaite olejki eteryczne, fitoncydy (w czosnku, cebuli), barwniki, kwasy organiczne i glikozydy. Rzodkiew zawiera glikozydy nadające jej ostry smak. Są doniesienia, że w sokach jarzyn znajdują się zaczyny podobne do zaczynów soku żołądkowego i trzustkowego. Sok cebuli ma rozszczepiać białko, sok kapusty – tłuszcze, szpi...

Więcej »
http://www.codziennaapteka.pl 751#glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy ,