olejki do aromaterapii

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone. Białko roślinne zawarte w jarzynach strączkowych, aby stać się przyswajalnym, wymaga dłuższego gotowania niż białko produktów pochodzenia zwierzęcego. Warzywa należą do produktów, które powinny znajdować się codziennie na naszym stole. W naszym kraju używa się jarzyn zbyt mało, traktuje się je przeważnie, jako dodatek do mięsa, a nie, jako samoistne pożywienie. Jest też rzeczą paradoksalną, że na ogół spożywa się u nas stosunkowo więcej jarzyn w mieście niż na wsi, gdzie t...

Więcej »

Kurację winogronową należy przerwać

Kurację winogronową należy przerwać, jeśli występuje biegunka, podrażnienie jelit przez Cremor tartari, którego w 100 g winogron znajdujemy 3,5-4 g. Banany (owoce drzewa Musa sapientum) pochodzą z Azji południowo- wschodniej. Hodowla bananów wymaga obfitych opadów atmosferycznych i gorącego klimatu. Istnieją dwa rodzaje bananów: banan mączny i banan owocowy. Banan mączny jest spożywany w postaci gotowanej lub pieczonej i nie jest znany szerzej w Europie. Banany zawierają około 70 % wody, 1,1 % białka, 17,3 % węglowodanów, niewielkie ilośc...

Więcej »

Bakterie gnilne sprowadzają rozkład białka

Bakterie gnilne sprowadzają rozkład białka, przy czym produktami rozpadu gnilnego są: siarkowodór, indol, amoniak, organiczne aminy. Tłuszcze pod wpływem lipaz rozkładają się do kwasów tłuszczowych i glicerolu. W środkach spożywczych działają też enzymy zawarte w samym produkcie (mięsie, rybach, owocach, jarzynach). Zaczyny komórkowe działają także i po śmierci samej komórki - działanie uwolnionych z tkanek zaczynów utrzymuje się przez pewien okres czasu. Tak ma się np. sprawa w mięsie, w którym po śmierci zwierzęcia zaczyny przed...

Więcej »

Scieki gorzelnicze

Zjawisko to można sobie tłumaczyć tym, że świnia zamienia w wysokim odsetku węglowodany na tłuszcz, którym jest przepojone jej mięso, a do tego procesu potrzebna jest witamina B1. Bogatym źródłem biotyny jest wątroba, nerki, serce, trzustka. Dobrym źródłem tej witaminy jest też mięso kur, mózg, płuca oraz język wołu. Gotowanie niewiele wpływa na zawartość biotyny, większe straty wy- stępują w tym przypadku w zawartości witamin B i B2. Wątroba cielęca jest bogatym źródłem witaminy A (zawiera jej 3 X więcej niż wątroba wieprzowa...

Więcej »
http://www.optykchorzow.pl 751#glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy ,