kohl arabski

Metody naszej techniki kulinarnej

Już Bechold powiedział: Metody naszej techniki kulinarnej, stosowane w kuchni, nie są niczym innym, jak praktycznym stosowaniem chemii koloidów, wszak nasze związki pokarmowe składają się prawie wyłącznie z koloidów (cyt. według Uglowa). W wielu procesach przeróbki pokarmów dużą rolę odgrywa przechodzenie ich ze stanu solu w stan żelu - kolagen kości i mięsa przechodzi np. ze stanu żem w stan solu, natomiast białko jaj ścinając się w czasie gotowania- odw...

Więcej »

Pałeczka duru rzekomego B oraz pałeczka Garmera w ciągu 48 godzin w ciepłocie

Pałeczka duru rzekomego B oraz pałeczka Garmera w ciągu 48 godzin w ciepłocie 14-180 mogą przeniknąć w głąb mięsa na 14 cm. Mięso zepsute zmienia barwę, wydziela zgniły zapach, odczyn takiego mięsa staje się zasadowy. Mięso zwierząt może zawierać zarazki z grupy Salmonella, toksyny jadu kiełbasianego, pasożyty, jak włośnie i wągry. Zarazki z grupy Salmonella zawierają toksyny, które nie giną przy ogrzewaniu do 1200, nie niszczy ich także wędzenie, pek...

Więcej »

Ujemną stroną duszenia jest znaczne kurczenie się mięsa

Ujemną stroną duszenia jest znaczne kurczenie się mięsa. Do duszenia nadają się tańsze, twarde gatunki mięsa. Czas potrzebny do duszenia zależy od rodzaju i od ilości mięsa; wynosi zwykle nie mniej niż 1 godzinę, czasem jednak 4-5 godzin. Przy duszeniu cały sok mięsa wydobywa się na zewnątrz, mięso mięknie, ulega peptonizacji. Oprócz mięsa możemy dusić także jarzyny, ryby, owoce. Jarzyny duszone z masłem wydzielają do sosu ciała wyciągowe i tak przyr...

Więcej »

GLÓWNE WLASNOSCI UZYTKOWE CEMENTU PORTLANDZKIEGO

Do przygotowania bulionu używamy również rozmaitych jarzyn (pietruszkę, marchewkę, selery, kalafiory, liście sałaty); możemy je dodawać do bulionu mięsnego na 30 minut przed odstawieniem z ognia. Można też przyrządzać buliony sporządzone na samych jarzynach. Powyżej opisaliśmy sposób przygotowania mocnego bulionu z dużą zawartością ciał wyciągowych, w pewnych jednakże przypadkach wskazane jest podawanie bulionów słabych. Mięso kładziemy wtedy w jednym...

Więcej »
http://www.wroclawsegreguje.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,