olejek macadamia do wlosow

Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku

Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku. Z prosa wyrabia się znaną kaszę jaglaną. Jęczmień (Hordeum vuLgare). Jest pewnie pierwszym zbożem spożywanym przez ludzi. Znano go już w zamierzchłej starożytności, w Egipcie opisano już w 2400 r przed naszą erą, gdzie uważano go za dar bogini Izydy. Jęczmień był też poświęconym ziarnem w Grecji, używanym do ofiar. Cymbrowie wyrabiali chleb z jęczmienia. Jęczmień łatwo przystosowuje się do rozmaitych temperatur, dlatego spotykamy go w Afryce, jak też i w północnej Europie, rośnie i na glebie mało urodz...

Więcej »

Suszenie owoców i warzyw jest bardzo dobrą metodą przerobu, tych surowców

Suszenie owoców i warzyw jest bardzo dobrą metodą przerobu, tych surowców. Suszone owoce i warzywa mają duże zastosowane w żywieniu zbiorowym, gdzie chodzi o oszczędność na czasie przygotowywania i na miejscu magazynowania. Mniejsza jest też obawa, że produkt szybko się zepsuje. STOSOWANIE ŚRODKÓW CHEMICZNYCH Do metod chemicznej konserwacji produktów spożywczych należą: solenie, cukrzenie, zakwaszanie, wędzenie, alkoholizowanie, dodawanie niektórych środków antyseptycznych, jak kwas benzoesowy i siarkowy. Solenie. Że dodanie soli konserwuje środki spożywcze, wiedziano o tym od dawna. W Księdze Przysłów ...

Więcej »

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni. Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny. Masło. Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°. Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo przeciętnie 12-20 miesięcy. Solenie skraca czas przechowania przez aktywację zaczynów, a więc nie należy solić masła do przechowywania. Sery miękkie w stanie 3...

Więcej »

Po zeszyciu rany nad kretarzem kilkoma szwami wezelkowymi i po ulozeniu chorego z powrotem na grzbiecie

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Każdy rodzaj zboża ma charakterystyczne ziarna skrobi. Skrobia składa się z dwóch części: amylozy i amylopektyny. Amylopektyna tworzy rusztowanie ziarna...

Więcej »
http://www.prostysms.pl 751#glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy ,