(Mandaryni - uczeni chińscy).
Grapefruit.
Inną odmianą pomarańczy jest pompela, czyli grapefruit.
Pompele są to duże soczyste owoce o delikatnym smaku, zawierające znaczne ilości witamin.
Skład pompeli jest następujący: wody 89 %, białka 0,6 %, węglowodanów 4,8 %, zawierają też prowitaminę A, witaminy B1 i C.
100 g tych owoców dostarcza 22 kalorii.
Figi (Ficus carica).
Figa pochodzi z Azji Mniejszej, znana już była w starożytności.
Figa w czasie uprawy wymaga znacznej wilgotności w okresie wiosennym i stałej wysokiej temperat...
Procesy rozkładowe w tłuszczach zależą od rozkładu biochemicznego i chemicznego.
Procesy biochemiczne zależą od obecności lipaz pochodzących z surowca lub bakterii.
W tłuszczu przechowywanym w niskiej temperaturze aktywność lipaz maleje, lipazy niszczy całkowicie ogrzanie do około 1601°C.
W czasie rozkładu biochemicznego powstają kwasy tłuszczowe, glicerol.
Z kwasów tłuszczowych tworzą się następnie ketokwasy i metyloketony, które mają bardzo nieprzyjemny zapach.
Rozkład chemiczny następuje wskutek dołączania do wiązań po...
Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów, gdyż ochłodzenie jamy ustnej hamuje tworzenie się śliny, a ochłodzenie żołądka i jelit hamuje trawienie.
Dlatego to lody należy jeść powoli.
Gdy spożywamy znaczne ilości pokarmów, dla których trawienia ważne jest działanie ptialiny, to nie powinniśmy równocześnie jeść lodów.
Ważną pozycję w przyrządzaniu deserów zajmuje żelatyna.
Żelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu.
Nie jest ona białkiem pełnowartościowym (nie zawiera tryptofanu i tyrozyny), ale p...