1 mililitr ile to miligramów

ZUPY

ZUPY Zupy mają wielkie znaczenie w naszym odżywianiu, stanowiąc nieodłączną część każdego obiadu; mogą one być podawane również z korzyścią rano. Zwłaszcza w porze zimowej pożywna, gorąca zupa jest daniem niedającym się zastąpić. Oczywiście nie należy spożywać na pierwsze danie zbyt dużych ilości zupy, gdyż wówczas tracimy łaknienie na dania następne. Zupy przyrządzane na wywarach z mięsa, ryb, jarzyn mają działanie sokopędne i pobudzające łaknienie, jak to wykazały prace I. P. Pawłowa i jego szkoły. A więc tradycyjne rozpoczynanie obiadu od zupy ma swoje uzasadnienie fizjologi...

Więcej »

Propektyny występują obficie w niedojrzałych owocach

Propektyny występują obficie w niedojrzałych owocach. W czasie dojrzewania pod działaniem enzymów następuje hydroliza do pektyn, które w dalszym ciągu rozkładają się do kwasów pektynowego i alkoholu metylowego. Wskutek przejścia nierozpuszczalnych propektyn w rozpuszczalne pektyny owoce w czasie dojrzewania stają się miękkie. Związki pektynowe wzmagają krzepliwość krwi, kwas glikutonowy - zawarty w związkach pektynowych przyspiesza tworzenie śluzu jelitowego zawierającego ferment lizozym, związek rozpuszczający bakterie chorobotwórcze, w jelicie. Związki mineralne. Owoce dostarczają poważnych ...

Więcej »

Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku

Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku. Z prosa wyrabia się znaną kaszę jaglaną. Jęczmień (Hordeum vuLgare). Jest pewnie pierwszym zbożem spożywanym przez ludzi. Znano go już w zamierzchłej starożytności, w Egipcie opisano już w 2400 r przed naszą erą, gdzie uważano go za dar bogini Izydy. Jęczmień był też poświęconym ziarnem w Grecji, używanym do ofiar. Cymbrowie wyrabiali chleb z jęczmienia. Jęczmień łatwo przystosowuje się do rozmaitych temperatur, dlatego spotykamy go w Afryce, jak też i w północnej Europie, rośnie i na glebie ...

Więcej »

straty hydrauliczne przeplywu

Olej sezamowy (Oleum Sesami) jest produkowany z nasion Sesamum indieum, rosnącego w Indiach, Chinach, w Afryce wschodniej. W Europie jest mało używany do celów spożywczych, wytłoki nasion są używane do wyrobu chałwy i margaryny. Olej sojowy (z rośliny Soya max) otrzymuje się przez wytłaczanie nasion soi. Używany jest zwłaszcza w Chinach i Japonii, zawiera duże ilości białka, tłuszczu, lecytynę. Olej ten jest dobrym środkiem spożywczym. Olej rzepakowy (Oleum Napij jest otrzymywany z nasion rzepaku, barwę ma jasnożółtą, zapach niezbyt przyjemny. Olej słonecznikowy (z rośliny Helianthus annuus) m...

Więcej »
http://www.psychoterapeuta-kolobrzeg.pl 751#ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka ,