Poważne zadanie stoi przed szkołą, organizacjami młodzieżowymi i sportowymi.
Spirytus otrzymuje się za pomocą fermentacji rozmaitych ciał węglowodanowych, do produkcji używa się: jęczmienia, cukru, ryżu, melasy, kartofli.
Wśród produktów fermentacji występują i alkohole o wyższym ciężarze cząsteczkowym niż alkohol etylowy, znane p...
Nie należy podawać grzybów dzieciom, osobom starym, chorym.
Poza wartościami odżywczymi grzyby mają przede wszystkim wartości smakowe i są używane od czasów starożytnych, jako przysmak.
Istnieje spora ilość gatunków jadalnych: borowiki, kurki, rydze, pieczarki, maślaki, gąski zielone, piestrzenice, smardze, sitaki, koźlarze, surojadki, ...
Używany też jest dość często do konserwacji owoców.
W niewielkim stężeniu działa pobudzająco na wydzielanie żołądka i gruczołów ślinowych, nie wolno, więc podawać octu w nadkwaśności.
Silniejsze stężenia octu działają na błonę żołądka drażniąco; a nawet mają właściwości przyżegające.
W wielu przypadkach można przy ...