PIC-516

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne. W czasie długiego duszenia dochodzi do zmiękczenia twardego mięsa, rozpuszczenia kolagenu. Do duszenia nadaje się np. pręga, szponder, karkówka itp. Dusząc w parze dodaje się nieco jarzyn, np. marchwi, cebuli, pietruszki mięso nabiera wtedy przyjemnego aromatu. Do pieczenia i smażenia używa się tylko najlepszych wyborowych gatunków mięsa. Z mięsa wołowego do pieczenia nadaje się polędwi...

Więcej »

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli. Alkoholizowanie. Alkohol służy także do konserwowania niektórych środków spożywczych (głównie owoców - w 20 % alkoholu). Kwas siarkawy i kwas benzoesowy. Kwasy te znajdują również zastosowanie w konserwacji produktów spożywczych. Kwas siarkowy (jako gaz- 802) używany jest do sulfitacji owoców, jagód, półfabrykatów. Użycie tego gazu ma tę zaletę, że po pewnym czasie ul...

Więcej »

Kasze można podawać, jako dodatek do zup

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np. do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp. Kasze są pokarmem wysokokalorycznym. Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E. Makaron. Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy. Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest wycisk...

Więcej »

Physicians Views z Massachusetts Health Reform Law - An Ankieta cd

Zapotrzebowanie lizyny wynosi 5,2 g dziennie, a ilość jej w 100 g chleba pszennego wynosi 0,24, czyli chcąc pokryć zapotrzebowanie na ten aminokwas chlebem pszennym musielibyśmy spożyć go około 2 kg. Z ważnych związków mineralnych zboża -zawierają wapń, fosfor i żelazo. Zawartość związków mineralnych w ziarnie zbóż w % (według Auermana). Zawartość związków mineralnych jest znacznie wyższa w otrębach i kiełku niż w samym ziarnie. Chleb nie zawie...

Więcej »
http://www.gimnazjumlubasz.edu.pl 751#ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka ,