głowinkowska kalisz

W naszym kraju ryby do niedawna były potrawą zupełnie niepopularną

W naszym kraju ryby do, niedawna były potrawą zupełnie niepopularną, spożywamy zbyt mało ryb. Ryby można przyrządzić w naj rozmaitszy sposób - mogą one być gotowane, pieczone, smażone, podane w postaci kotletów, galaret. Smaczne są również zupy rybne z kluseczkami, jarzynami i ziemiankami. Dania z nich można urozmaicić dodatkiem rozmaitych sosów, jak chrzanowy, musztardowy, pomidorowy. Mięso ryb jest na ogół łatwiej strawne niż mięso zwierząt rzeźnych, ma delikatniejszą tkankę łączną i mniej ciał wyciągowych, zwłaszcza łatwo strawne są chude gotowane ryby. Do przec...

Więcej »

70 g chleba białego opuszcza żołądek przeciętnie po 2 godzinach i 20 minutach

70 g chleba białego opuszcza żołądek przeciętnie po 2 godzinach i 20 minutach. Trawienie zostaje zakończone w jelitach, gdzie następuje wchłanianie. Spora część substancji nie ulega jednak wessaniu - nie zostaje wchłonięte 20 % białka i 25 % substancji mineralnych, węglowodany natomiast są dobrze wchłaniane, a straty wynoszą tylko 3 %. Przy urozmaiconej diecie chleb czarny nie ma znaczniejszej przewagi nad białym, pełne ziarno zawiera rozmaite składniki witaminy B: B1, B2, B6, kwas pantotenowy, nikotynowy i biotynę. Żelazo i wapń zawarte w otoczce prawdopodobnie nie zostają wch...

Więcej »

Łatwo strawne jest też mięso gołębi

Łatwo strawne jest też mięso gołębi, przepiórek oraz białe mięso indyków, natomiast mięso kaczek i gęsi zawiera spore ilości tłuszczu i jest trudno strawne. Należy pamiętać, że przygotowanie drobiu wymaga użycia umiarkowanego ciepła, przy czym gotować go należy powoli i dostateczne długo. 4. GOTOWANIE RYB W zasadzie skład chemiczny mięsa ryby jest podobny do składu mięsa innych zwierząt i pod działaniem ciepła dochodzi w nim do podobnych zmian chemicznych, jednakże tkanka łączna w rybie nie ma tak silnej budowy i nie wytrzymuje dłuższego działania wysokiej temperatury -...

Więcej »

Kaszel i reakcja oskrzelowa u strażaków na stronie World Trade Center ad 10

Natomiast nie są obfitym źródłem witamin. Ciekawe dane o zawartości witamin w miodzie podał autor radziecki Leontjew (priroda, 8/1946), W świetle rozmaitych badań okazuje się, że zawartość tej lub innej witaminy w miodzie ulega znacznym wahaniom, w zależności od źródła, z którego miód był zebrany i od zawartości pyłku. Oczyszczanie miodu z usunięciem pyłku prowadzi do prawie całkowitego usunięcia witamin. Dane przytoczone przez Leontjewa wskazują, że oczyszczony miód zawiera znikome pod względem praktycznym ilości witamin, witaminy B, od 2-9 Mg, witaminy B2 od 35-145 Mg, wi...

Więcej »
http://www.terazbudujemy.edu.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,