Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu.
Ma przyjemny smak, jest tania, zawiera witaminy (zwłaszcza karotynę) od 1900-6500 j.
m.
w 100 g i sole mineralne.
Marchew zawiera 86,7 % wody, 1,18 % związków białkowych, 6,42 % cukrów prostych, 1,67 % błonnika, 1,03 % soli mineralnych (w tym spory odsetek wapnia).
Z witamin oprócz karotenu znajdujemy witaminy Bi i C.
Sok z marchwi jest jednym z pierwszych pokarmów, jakie podajemy małym dzieciom.
Burak (Beta vulgaris).
Znamy rozmaite odmiany buraków: buraki pastewne i boćwina (buraki liściowe), które zawierają dużo ...
Spalanie alkoholu odbywa się powoli, człowiek spala na godzinę tylko 7-8 ml alkoholu absolutnego.
Znany jest powszechnie wpływ alkoholu na układ nerwowy u człowieka.
Już po względnie małych dawkach następuje pobudzenie, ośrodkowego układu nerwowego, przejawiające się tak zwanym dobrym humorem, gadatliwością, zmniejszeniem krytycyzmu i nieopanowanymi ruchami.
Nasz układ nerwowy chłonie więcej alkoholu niż inne tkanki; pod wpływem, alkoholu ulegają porażeniu głównie ośrodki hamujące w korze mózgowej, które kierują i ruchami dowolnymi i sprawują kontrolę nad naszym zachowanie...
Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni.
Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny.
Masło.
Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°.
Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo przeciętnie 12-20 miesięcy.
Solenie skraca czas przechowania przez aktywację zaczynów, a więc nie należy solić masła do przechowyw...