Naczynia stalowe z odpowiednią glazurą lub emalią oraz naczynia aluminiowe nadają się do przyrządzania wszystkich pokarmów

Naczynia stalowe z odpowiednią glazurą lub emalią oraz naczynia aluminiowe nadają się do przyrządzania wszystkich pokarmów, do pieczenia mięsa i ciast używa się zwykle naczyń z lanego żelaza, emaliowanych. Do gotowania jarzyn odpowiednie są naczynia aluminiowe, do potraw kwaśnych szkło ogniotrwałe, do mleka naczynia aluminiowe i z ogniotrwałej porcelany. Miedź jest używana do wyrobu naczyń kuchennych, jednakże nie jest ona obojętna dla naszego zdrowia. W obecności kwasów przy dostępie...

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli. Alkoholizowanie. Alkohol służy także do konserwowania niektórych środków spożywczych (głównie owoców - w 20 % alkoholu). Kwas siarkawy i kwas benzoesowy. Kwasy te znajdują również zastosowanie w konserwacji produktów spożywczych. Kwas siarkowy (jako gaz- 802) używany jest do sulfitacji owoców, jagód, półfabrykatów. Użycie tego gazu ma tę zaletę, że po pewnym czasie ulatnia się on z produktów spożywc...

Ilość skrobi w ziemniakach zależy od gatunku ziemniaków

Ilość skrobi w ziemniakach zależy od gatunku ziemniaków, rodzaju gleby, jej nawożenia, czasu zbioru. Ziarenka skrobi w rozmaitych gatunkach ziemniaków są rozmaitej wielkości, lepsze gatunki zawierają skrobię gruboziarnistą. Białka ziemniaki zawierają niewiele, ale tuberyna, białko należące do globulin, ma dużą wartość biologiczną. Tuberyna zawiera leucynę, argininę, lizynę, tyrozynę, cystynę, alaninę, histydynę. Tuberyna przyswaja się w ponad 70%. Ziemniaki zawierają sporo zwi...

Wielu chirurgów radzi ograniczyc sie do utworzenia przetoki jelita cienkiego

Według Inichowa (cyt. według Dawidowa) mleko owiec zawiera 6,8 % tłuszczu, 5,8 % białka, 5 % cukru mlekowego, 0,8 % soli mineralnych, 81,6 % wody. Sucha pozostałość (około 18,4 %) jest znacznie wyższa niż w mleku krowim. Tłuszcz mleka owczego jest uformowany w większych kuleczkach. Większa zawartość kwasu kapryłowego i kaprynowego nadaje mleku koziemu swoisty zapach. Mleko owcze jest zwykle przerabiane na sery. Mleko kozie. Składem podobne do mleka krowiego, zawiera jednak, mniej kazeiny,...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#olx rawa maz , #zasłużony honorowy dawca krwi przywileje , #kuracje nfz , #wyszukiwarka sanatorium , #kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz ,