PIC-624

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni, sposób przyrządzania i podawania pokarmów ma zasadnicze znaczenie dla zachowania zdrowia i zdolności do pracy. NACZYNIA STOŁOWE I KUCHENNE - ICH WPŁYW NA ZDROWIE KONSUMENTÓW Naczynia stołowe są wyrabiane z gliny, fajansu (naczynia gliniane pokryte polewą), porcelany. Szkło jest także dobrym materiałem do wyrobu naczyń stołowych, niepoddającym się działaniu zasad i kwasów. Naczynia gliniane, fajansowe, porcelanowe i szklane są bezpieczne dla zdrowia, niebezpieczna natomiast może być glazura powlekająca naczynia gliniane i fajansowe. Warstwa izolu...

Więcej »

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni. W połowie XIX wieku skonstruowano oziębiarkę powietrzną, ulepszoną następnie w 1877 przez Callemana. Obecnie do wytwarzania niskich temperatur używa się rozmaitych środków, jak amoniaku, chlorku etylu, bezwodnika kwasu węglowego, freonu. Obecnie nastąpił olbrzymi rozwój chłodnictwa, zwłaszcza w ZSRR, USA, Anglii, Australii, Danii. Chłodnictwo ma olbrzymie znaczenie dla przechowywania i transportu środków spożywczych, a zwłaszcza mięsa. Dość powiedzieć, że chłodzeniu lub mrożeniu poddaje si...

Więcej »

Jaj nie można przechowywać długo

100°C) nie niszczy jeszcze witaminy B1 (Cooper). Jajka w proszku zawierają bardzo mało witamin A i D. Jajka z powodu zawartości pełnowartościowego białka, lecytyny, soli mineralnych i witamin są wysokowartościowym pokarmem. Szczególne znaczenie mają jajka w odżywianiu dzieci, starców oraz w rozmaitych stanach chorobowych. Jaj nie można przechowywać długo, gdyż psują się wskutek przenikania drobnoustrojów przez porowatą skorupkę. Jajka świeże przeświecają równomiernie, zepsute natomiast mają ciemne plamy. Znacznie dłużej można przechowywać jaja w chłodni (00 do + 20), zwłasz...

Więcej »

Architektura 21szego wieku : Fierljep Polder i Centrum Informacyjne / Biuro B + B

Sole cynku mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego. Także naczynia niklowe, a zwłaszcza ze stopów, w których skład wchodzi nikiel, nie są całkowicie oporne na działanie kwaśnych potraw (tombak zawiera miedź i 18 % cynku, mosiądz zawiera 50-% miedzi). Stop miedzi, cynku i niklu znany jest pod nazwą nowe srebro, innym stopem jest argentan oraz metal brytania (miedź, cyna, antymon). Wszystkie te metale zawierają pewną ilość ołowiu. Kwaśne pokarmy nie powinny pozostawać długo w zetknięciu z argentanem, nowym srebrem i alpaką. Do najlepszych naczyń z punktu widzenia higieny nal...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie ,