PIC-632

Jaja na miękko otrzymujemy przy powyższej metodzie już po 4-5 minutach

Jaja na miękko otrzymujemy przy powyższej metodzie już po 4-5 minutach, aby otrzymać jaja na twardo, trzeba je trzymać w wodzie 45 minut. Jajecznicę należy smażyć na wolnym ogniu, wtedy białko i żółtko ulegają równomiernemu ścięciu. Nie należy też wbijać jaj do bardzo nagrzanego tłuszczu, gdyż wówczas jajecznica będzie sucha, niesmaczna. Jajecznicę przygotowujemy na maśle lub słoninie lejąc rozbite jaja na gorący tłuszcz i mieszając od spodu. Do jajecznicy można dodać mlek...

Więcej »

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit. Podawano, że korzystne jest działanie kefiru w cukrzycy, przewlekłej gruźlicy płuc, w okresie zdrowienia po ostrych chorobach zakaźnych. Nie zalecamy kefiru w chorobach wątroby, nerek, w niewydolności krążenia, znacznym nadciśnieniu tętniczym. Napojem podobnym do kefiru jest kumys, znany od bardzo dawna. Obecnie napój ten jest szeroko rozpowszechniony w południowo-wschodnich okolicach ZSRR (Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie). ...

Więcej »

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się. Kurczenie się mięsa jest spowodowane zmianami w •tkance łącznej włóknistej i ścinaniem się samych włókien mięśniowych. Rozpoczyna się ono w temp. 60°, zjawia się równocześnie ze ścinaniem się białka międzykomórkowego. Wyraźne kurczenie następuje przy + 63° i zakończone jest przy + 67°. Lowe podaje, że nie stwierdzono zmian w objętości włókien mięsnych w temp, +67-75°, z czego można wnioskować...

Więcej »

Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi ad 8

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Każdy rodzaj zboża ma charak...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie ,