PIC-636

W czasie przygotowania konserw

W czasie przygotowania konserw należy zwrócić szczególną uwagę, na jakość produktu, który ma być poddany sterylizacji. Zakażony, niskowartościowy produkt nie nadaje się do wyrobu. Dostarczony do fabryki surowiec powinien być bezpośrednio po sprawdzeniu jego, jakości użyty do produkcji Iub zmagazynowany w chłodni. Ważne jest również sortowanie materiału wedle jego, jakości, rozmiarów itp. Gdyby np. nie sortować owoców, to po sterylizacji okazałoby się, że obok owoców rozgotowanych będą i niedogotowane. Przed sterylizacją również oczys...

Więcej »

Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów

Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów, gdyż ochłodzenie jamy ustnej hamuje tworzenie się śliny, a ochłodzenie żołądka i jelit hamuje trawienie. Dlatego to lody należy jeść powoli. Gdy spożywamy znaczne ilości pokarmów, dla których trawienia ważne jest działanie ptialiny, to nie powinniśmy równocześnie jeść lodów. Ważną pozycję w przyrządzaniu deserów zajmuje żelatyna. Żelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu. Nie jest ona białkiem pełnowartościowym (nie zawiera tryptofanu i tyrozyny), ale pomimo tego jest p...

Więcej »

Ojciec medycyny Hipokrates zalecał miód w chorobach wątroby

Ojciec medycyny Hipokrates zalecał miód w chorobach wątroby, nerek, w nieżytach dróg oddechowych. Również Galenus i Pliniusz zalecali miód, jako środek leczniczy. Człowiek pierwotny podbierał miód dzikim pszczołom, później rozwinęło się bartnictwo, a prawdziwą hodowlę pszczół zaczęto prowadzić dopiero w ubiegłym stuleciu, między innymi zasłużył się zwłaszcza nasz rodak Dzierżon ze Śląska. Pszczelarstwo osiągnęło wielki rozwój zwłaszcza na terenach ZSRR. Podstawą jego rozkwitu stała się uchwała podpisana przez Lenina (11. IV. ...

Więcej »

Randomizowana próba chemioradioterapii i chemioterapii po resekcji raka trzustki

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np. do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp. Kasze są pokarmem wysokokalorycznym. Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E. Makaron. Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy. Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest wyciskane pod dużym ciśnieniem w prasie hydraulicznej i suszone. Skład makaronu jest następujący: ...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie ,