PIC-649

W czasie przygotowania konserw

W czasie przygotowania konserw należy zwrócić szczególną uwagę, na jakość produktu, który ma być poddany sterylizacji. Zakażony, niskowartościowy produkt nie nadaje się do wyrobu. Dostarczony do fabryki surowiec powinien być bezpośrednio po sprawdzeniu jego, jakości użyty do produkcji Iub zmagazynowany w chłodni. Ważne jest również sortowanie materiału wedle jego, jakości, rozmiarów itp. Gdyby np. nie sortować owoców, to po sterylizacji okazałoby się, że obok owoców rozgotowanych będą i niedogotowane. Przed sterylizacją również oczyszcza się produkty...

Więcej »

Bardzo higieniczne i bezpieczne w użyciu są kuchenki elektryczne

Bardzo higieniczne i bezpieczne w użyciu są kuchenki elektryczne. Pożądane, aby w kuchni znajdowała się umywalnia, tak aby nie trzeba było myć rąk w naczyniach kuchennych. Bardzo cennym sprzętem jest lodówka, w której można przechowywać szybciej psujące się produkty. Lampa w kuchni powinna być ruchoma, aby można ją było zniżać w razie potrzeby. Meble kuchenne powinny być białe, malowane olejno, w kuchni nie powinno być firanek, tym bardziej łóżka. Ważnym zadaniem jest utrzymanie porządku w kuchni. Podłogę należy zamiatać kilka razy dziennie, po obiedzi...

Więcej »

Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów

Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów, gdyż ochłodzenie jamy ustnej hamuje tworzenie się śliny, a ochłodzenie żołądka i jelit hamuje trawienie. Dlatego to lody należy jeść powoli. Gdy spożywamy znaczne ilości pokarmów, dla których trawienia ważne jest działanie ptialiny, to nie powinniśmy równocześnie jeść lodów. Ważną pozycję w przyrządzaniu deserów zajmuje żelatyna. Żelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu. Nie jest ona białkiem pełnowartościowym (nie zawiera tryptofanu i tyrozyny), ale pomimo tego jest pożądanym składn...

Więcej »

Mydla metaliczne wykazuja bardziej charakter hydrofobowy i dlatego sprzyjaja tworzeniu sie emulsji odwróconych (W-O)

Poziomki zawierają około 5,8 % lewulozy, 89 % wody, ślady jodu, kwas jabłkowy i cytrynowy, związki potasowe oraz spore ilości błonnika. Cytryniany i jabłczany wywierają działanie czyszczące, co łącznie z zawartym błonnikiem tłumaczy korzystne działanie poziomek w atonii jelit, poleca się je także chorym na wątrobę, w plethora abdominalis, w dnie. Jak wiadomo, sławny botanik szwedzki Linneusz wyleczył się w roku 1750 z ciężkiego napadu dny za pomocą kuracji poziomkowej. Poziomki zawierają znaczne ilości węglanu potasu, który zmniejsza kwaśność soków ustroj...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie ,