PIC-669

Owoce suszone zawierają dużo witamin i soli mineralnych

Owoce suszone zawierają dużo witamin i soli mineralnych, suszone banany, morele, brzoskwinie, gruszki (ze skórką) zawierają 1-2 mg witaminy C w 100 g, inne owoce suszone zawierają witaminę C jedynie w śladach. Owoce zawierają wreszcie związki taniny, które nadają im właściwości ściągające. Czarne jagody, maliny, morwy, pewne gatunki jabłek, chleb świętojański zawierają znaczne ilości związków taniny, także skórka owoców zawiera taninę ...

Więcej »

Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka

McCollum powiedział: Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka (cyt. według Pewznerowej). W warzywach spotykamy też rozmaite olejki eteryczne, fitoncydy (w czosnku, cebuli), barwniki, kwasy organiczne i glikozydy. Rzodkiew zawiera glikozydy nadające jej ostry smak. Są doniesienia, że w sokach jarzyn znajdują się zaczyny podobne do zaczynów soku żołądkowego i trzustkowego. Sok...

Więcej »

Przy przygotowaniu klusek" ważną rzeczą jest odpowiednie wygniecenie ciasta

Przy przygotowaniu klusek ważną rzeczą jest odpowiednie wygniecenie ciasta. Ciasto to nie powinno mieć na przekroju białych grudek. Nie wystarcza byle, jakie zagniecenie mąki z płynem, gdyż wówczas cząsteczki mąki nie nasiąkają należycie, a kluski są niesmaczne i niestrawne. Przy przygotowywaniu ciasta należ wodę lać do mąki powoli i równocześnie dokładnie mieszać ją z płynem. Następnie ubija się ciasto, aż ukażą się pęcherzyki pow...

Więcej »

Chorzy na stwardnienie nerek gina zwykle z powodu rozwijajacej sie mocznicy

Również elektrolity grają rolę przy ścinaniu białek przez gorąco. Jeżeli obniżymy przez dializą skład mineralny białka jaja, to ścięcie białka po jego ogrzaniu nie nastąpi. Umiarkowany stopień denaturacji białek ułatwia ich trawienie. Clifford stwierdził, że surowe mięso trawi się in vitro znacznie wolniej niż gotowane, również jaja gotowane trawi się znacznie szybciej niż jaja surowe. Przy ogrzaniu białka jaj zniszczony zostaje zaczy...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie ,