Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_blogi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 27

Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_tagi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 28
PIC-689

PIC-689

Mięso drobiu ma mniej więcej tę samą wartość odżywczą

Mięso drobiu ma mniej więcej tę samą wartość odżywczą, co mięso zwierząt rzeźnych i jest stosunkowo łatwo strawne. Strawność mięsa zależy w dużej mierze od zawartości tkanki łącznej i sposobu przygotowania. Rozluźnienie włókien tkanki łącznej możemy uzyskać, przez ubijanie mięsa młotkiem, trzymanie przez kilka dni w stanie surowym (glikogen mięśni przechodzi wówczas w kwas mlekowy), do tego samego celu używa się również octu. Mięso smażone jest trudniej strawne, gdyż zostaje przes...

Więcej »

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu. Jabłka przechowywane po zerwaniu w temperaturze +2°C, krótkim czasie tracą przechowalność. Jeżeli jabłka składujemy bezpośrednio po zerwaniu w temperaturze -1°C, to można je przechowywać przez okres około 280 dni. Każdy dzień zwłoki w umieszczeniu jabłek w chłodni skraca przeciętnie czas przechowalności o 8-10 dni. Nie należy przechowywać razem owoców niedojrzałych z dojrzałymi, skraca się, bowiem pr...

Więcej »

Tłuszcz sera jest łatwo przyswajalny, ilość jego zależy od gatunku sera

Tłuszcz sera jest łatwo przyswajalny, ilość jego zależy od gatunku sera. Sery zawierają też wapń, fosfor i siarkę, spore ilości żelaza, witaminy A i B2. Sery mają wreszcie przyjemny smak i zapach, zatem powinny znaleźć większe zastosowanie przy układaniu naszej diety. Przepojony tłuszczem ser może być pokarmem trudno strawnym, gdyż sok żołądkowy ma utrudniony dostęp do kazeiny, dlatego sery tłuste należy krajać w cienkie plasterki. Spożycie serów w niektórych krajach jest specjalnie wysok...

Więcej »

Jakość życia po radykalnej prostatektomii lub czujnym oczekiwaniu ad

Zjawisko to można sobie tłumaczyć tym, że świnia zamienia w wysokim odsetku węglowodany na tłuszcz, którym jest przepojone jej mięso, a do tego procesu potrzebna jest witamina B1. Bogatym źródłem biotyny jest wątroba, nerki, serce, trzustka. Dobrym źródłem tej witaminy jest też mięso kur, mózg, płuca oraz język wołu. Gotowanie niewiele wpływa na zawartość biotyny, większe straty wy- stępują w tym przypadku w zawartości witamin B i B2. Wątroba cielęca jest bogatym źródłem witaminy A (z...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,