babcine sposoby na odchudzanie

Kukurydza w Europie jest uprawiana w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Jugosławii

Kukurydza w Europie jest uprawiana w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Jugosławii. W niektórych okolicach południowej Afryki i w Meksyku stanowi ona podstawę odżywiania. We Włoszech popularna jest potrawa polenta, przygotowywana z mąki kukurydzanej. Kukurydza jest bogata w tłuszcze - zawiera ich dwa razy więcej niż pszenica lub jęczmień, a trzy razy więcej niż żyto. Uboga jest natomiast w związki białkowe, zawarta w kukurydzy zeina nie zawiera ważnych dla ustroju Iudzkiego aminokwasów (lizyny, tryptofanu, cystyny). Ze składników mineralnych spotykamy...

Więcej »

Ogórki mają jedynie znikomą wartość kaloryczną, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 9 kalorii

Ogórki mają jedynie znikomą wartość kaloryczną, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 9 kalorii. Ogórek zawiera aż 96 % wody, 0,6% białka, 1,6 % przyswajalnych węglowodanów, ze związków mineralnych - sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, z witamin - witaminy B1 i C. Ogórki mają wybitne wartości smakowe, są spożywane w postaci mizerii oraz kiszone. Sok z ogórków wywiera działanie przeciwgnilne. Rzodkiewki (Raphanus sativus). Rzodkiewki pochodzą z Chin. Za czasów faraonów były również uprawiane w Egipcie, w Grecji używano ich, jako lekarstwa. Rzodkiew...

Więcej »

Ojciec medycyny Hipokrates zalecał miód w chorobach wątroby

Ojciec medycyny Hipokrates zalecał miód w chorobach wątroby, nerek, w nieżytach dróg oddechowych. Również Galenus i Pliniusz zalecali miód, jako środek leczniczy. Człowiek pierwotny podbierał miód dzikim pszczołom, później rozwinęło się bartnictwo, a prawdziwą hodowlę pszczół zaczęto prowadzić dopiero w ubiegłym stuleciu, między innymi zasłużył się zwłaszcza nasz rodak Dzierżon ze Śląska. Pszczelarstwo osiągnęło wielki rozwój zwłaszcza na terenach ZSRR. Podstawą jego rozkwitu stała się uchwała podpisana przez Lenina (11. IV. 19...

Więcej »

Infekcja Salmonella odporna na ceftriakson pozyskiwany przez dziecko z bydła ad 7

Soja obfituje również w enzymy: spotykamy tu amylazę, diastazę, proteazy, oksydazy i peroksydazy. Jeden kg soi dostarcza aż 4660 kalorii. OWOCE Owoce stanowią jeden z naj dawniejszych pokarmów człowieka. Mimo to do niedawna uważano je tylko za dopełnienie pożywienia zasadniczego - chleba, mięsa, mleka, Dopiero w bieżącym stuleciu po poznaniu roli witamin, soli mineralnych, wahań w równowadze kwasowo-zasadowej zrozumieliśmy, że owoce są również niezbędnym składnikiem naszego pożywienia, składnikiem, bez którego niemożliwe jest zachowanie zdrowia. ...

Więcej »
http://www.kon-krakow.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,