W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu, amoniaku i dwutlenku węgla, woda w pewnej mierze wyparowuje.
Zmiany te decydują w wielkiej mierze o ostatecznym wyglądzie, zapachu, i smaku sera.
Sery solimy, aby nadać im smak oraz zahamować rozwój bakterii, sól reguluje również zawartość wody w serze i powoduje stwardnienie skórki sera.
Dojrzałe sery zawierają średnio 2-3 % soli, sery gniją, jeżeli zawierają za mało soli.
D...
Używany też jest dość często do konserwacji owoców.
W niewielkim stężeniu działa pobudzająco na wydzielanie żołądka i gruczołów ślinowych, nie wolno, więc podawać octu w nadkwaśności.
Silniejsze stężenia octu działają na błonę żołądka drażniąco; a nawet mają właściwości przyżegające.
W wielu przypadkach można przy przyprawianiu potraw zastąpić ocet kwaskiem mlekowym.
Musztarda.
Powszechnie używaną przyprawą je...
Ojciec medycyny Hipokrates zalecał miód w chorobach wątroby, nerek, w nieżytach dróg oddechowych.
Również Galenus i Pliniusz zalecali miód, jako środek leczniczy.
Człowiek pierwotny podbierał miód dzikim pszczołom, później rozwinęło się bartnictwo, a prawdziwą hodowlę pszczół zaczęto prowadzić dopiero w ubiegłym stuleciu, między innymi zasłużył się zwłaszcza nasz rodak Dzierżon ze Śląska.
Pszczelarstwo osiągnęło wielk...