PIC-696

Podłoga w kuchni nie może mieć dziur

I wreszcie jako naczelną zasadę przytacza dawny autor: czystość i schludność jako pierwsze cnoty w kucharstwie zachowane być powinny. Podłoga w kuchni nie może mieć dziur (robactwo), ściany powinny być bielone, a od dołu do wysokości 1,5 m powleczone farbą olejną. W spiżarni pożądana jest podłoga kamienna z płytek, w kuchni kamienna lub lepiej z ksylolitu. Podłoga taka nie ma szczelin i jest łatwa do zmywania. Kuchnia powinna być zaopatrzona w wentylator i siatki w oknach dla ochrony przed muchami. Konieczne jest codzienne szorowanie stołów, mycie podłogi i płyty kuchennej, zmiat...

Więcej »

Gotowanie niewiele wpływa na zawartość biotyny, większe straty wy- stępują w tym przypadku w zawartości witamin B i B2.

Zjawisko to można sobie tłumaczyć tym, że świnia zamienia w wysokim odsetku węglowodany na tłuszcz, którym jest przepojone jej mięso, a do tego procesu potrzebna jest witamina B1. Bogatym źródłem biotyny jest wątroba, nerki, serce, trzustka. Dobrym źródłem tej witaminy jest też mięso kur, mózg, płuca oraz język wołu. Gotowanie niewiele wpływa na zawartość biotyny, większe straty wy- stępują w tym przypadku w zawartości witamin B i B2. Wątroba cielęca jest bogatym źródłem witaminy A (zawiera jej 3 X więcej niż wątroba wieprzowa). Dam i Handler badali rozmaite gatunki mię...

Więcej »

Ojciec medycyny Hipokrates zalecał miód w chorobach wątroby

Ojciec medycyny Hipokrates zalecał miód w chorobach wątroby, nerek, w nieżytach dróg oddechowych. Również Galenus i Pliniusz zalecali miód, jako środek leczniczy. Człowiek pierwotny podbierał miód dzikim pszczołom, później rozwinęło się bartnictwo, a prawdziwą hodowlę pszczół zaczęto prowadzić dopiero w ubiegłym stuleciu, między innymi zasłużył się zwłaszcza nasz rodak Dzierżon ze Śląska. Pszczelarstwo osiągnęło wielki rozwój zwłaszcza na terenach ZSRR. Podstawą jego rozkwitu stała się uchwała podpisana przez Lenina (11. IV. 1919), a pięciolatki Stalinowskie stwo...

Więcej »

Z reguly badania, niezaleznie od typów walców, przeprowadza sie po 28 dniach twardnienia

Poważne zadanie stoi przed szkołą, organizacjami młodzieżowymi i sportowymi. Spirytus otrzymuje się za pomocą fermentacji rozmaitych ciał węglowodanowych, do produkcji używa się: jęczmienia, cukru, ryżu, melasy, kartofli. Wśród produktów fermentacji występują i alkohole o wyższym ciężarze cząsteczkowym niż alkohol etylowy, znane pod nazwą fuzli, powstają one pod wpływem działania drożdży na aminokwasy. Przez destylację otrzymuje się wódkę wolną od produktów ubocznych. Zboże służy, jako produkt wyjściowy do wyrobu wódek. Z melasy, z buraków lub trzciny otrzymuje się ...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,