PIC-700

Masło

pączków, mniejszej - do ziemniaków. Masło nie jest dobrym tłuszczem do smażenia, gdyż rozkłada się już w temperaturze + 120°, smalec dopiero przy + 190°, niektóre oleje znoszą jeszcze wyższą temperaturę. 3) Pieczenie jest metodą gotowania w piecu za pomocą gorącego powietrza. Pieczenie stosujemy do przyrządzania potraw mięsnych, ciasta, pasztetów. Podczas pieczenia staramy się, aby cała powierzchnia została szybko przyrumieniona, dotyczy to zwłaszcza mięsa, które zostaje wówczas mniej wysuszone. Z tych względów należy też utrzym...

Więcej »

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni. W połowie XIX wieku skonstruowano oziębiarkę powietrzną, ulepszoną następnie w 1877 przez Callemana. Obecnie do wytwarzania niskich temperatur używa się rozmaitych środków, jak amoniaku, chlorku etylu, bezwodnika kwasu węglowego, freonu. Obecnie nastąpił olbrzymi rozwój chłodnictwa, zwłaszcza w ZSRR, USA, Anglii, Australii, Danii. Chłodnictwo ma olbrzymie znaczenie dla przechowywania i transportu środków spożywczych, a zwłaszcza mięsa. Dość powied...

Więcej »

Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe

Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe. Sama cykoria jest kwaśna, dlatego do przetworów fabrycznych cykorii dodaje się dla poprawy smaku do 20 % buraków cukrowych. Tak zwane konserwy kawowe składają się zwykle z palonych, mielonych ziaren jęczmienia i pszenicy, z cukru i cykorii. Kakao (Theobroma cacao: theos - bóg, broma - pokarm). Jest to drzewo rosnące w Ameryce Południowej. Owoce jego zawierające ziarna kakaowe rosną bezpośrednio na pniu i na głównych konarach. Podczas przeróbki ziaren otrzymujemy tak zwa...

Więcej »

ZABURZENIA CZYNNOSCI JELIT

Przez miano mięsa w ścisłym tego słowa znaczeniu rozumiemy mięśnie zwierząt rzeźnych, w szerszym także mięśnie dziczyzny, drobiu, wreszcie narządy wewnętrzne, jak wątroba, nerki, płuca, serce (tzw. podroby). Innymi słowy są to wszystkie przeznaczone do spożycia, a więc jadalne części zwierząt ciepłokrwistych, niepoddane żadnym energiczniejszym zabiegom poza chłodzeniem lub poddane pewnym zabiegom, które jednak nie zmieniają zasadniczej właściwości mięsa (suszenie, solenie, marynowanie). Właściwe mięso składa się z włókien mię...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,