PIC-701

Kurację winogronową należy przerwać

Kurację winogronową należy przerwać, jeśli występuje biegunka, podrażnienie jelit przez Cremor tartari, którego w 100 g winogron znajdujemy 3,5-4 g. Banany (owoce drzewa Musa sapientum) pochodzą z Azji południowo- wschodniej. Hodowla bananów wymaga obfitych opadów atmosferycznych i gorącego klimatu. Istnieją dwa rodzaje bananów: banan mączny i banan owocowy. Banan mączny jest spożywany w postaci gotowanej lub pieczonej i nie jest znany szerzej w Europie. Banany zawierają około 70 % wody, 1,1 % białka, 17,3 % węglowodanów, niewielkie ilości wapnia, żelaza, z witamin znajdujemy w nim prowitaminę A o...

Więcej »

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu. Jabłka przechowywane po zerwaniu w temperaturze +2°C, krótkim czasie tracą przechowalność. Jeżeli jabłka składujemy bezpośrednio po zerwaniu w temperaturze -1°C, to można je przechowywać przez okres około 280 dni. Każdy dzień zwłoki w umieszczeniu jabłek w chłodni skraca przeciętnie czas przechowalności o 8-10 dni. Nie należy przechowywać razem owoców niedojrzałych z dojrzałymi, skraca się, bowiem przez to okres przechowalności owoców niedojrzałych. Owoce dojrzałe wydzielają etylen, który przyspiesz...

Więcej »

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn; do roślin strączkowych, suszonych owoców i jarzyn, ryżu podczas gotowania wnika woda powodując pęcznienie tych produktów, pękanie komórek, co ułatwia później działanie soków trawiennych. Jeżeli chcemy otrzymać produkt ugotowany o dużej wartości, to należy go włożyć do gorącej wody - w ten sposób dochodzi do szybkiego ścięcia białka na powierzchni, co nie pozwala na przejście odżywczych składników do gotującej się wody. Jeżeli natomiast chcemy przygotować mięso na rosół lub zupę mięsną, to powinno ono stać najpierw w zimnej...

Więcej »

Ludzka noworodkowa szczepionka rotawirusowa (RV3-BB) do docelowego rotawirusa z urodzenia

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Każdy rodzaj zboża ma charakterystyczne ziarna skrobi. Skrobia składa się z dwóch części: amylozy i amylopektyny. Amylopektyna tworzy rusztowa...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,