PIC-701

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat. Od około 2000 lat zna ludzkość rzodkiewki, sałatę, marchew, szparagi, selery, nieco później poznano chrzan i szpinak. W I połowie XVI wieku sprowadzono do Europy ziemniaki. Węglowodany występują w jarzynach głównie, jako skrobia w postaci delikatnych nierozpuszczalnych w zimnej wodzie ziarenek. Jeśli skrobię poddamy działaniu suchego ciepła, to staje się ona rozpuszczalna ...

Więcej »

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni. Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny. Masło. Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°. Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo prze...

Więcej »

Grapefruit.

(Mandaryni - uczeni chińscy). Grapefruit. Inną odmianą pomarańczy jest pompela, czyli grapefruit. Pompele są to duże soczyste owoce o delikatnym smaku, zawierające znaczne ilości witamin. Skład pompeli jest następujący: wody 89 %, białka 0,6 %, węglowodanów 4,8 %, zawierają też prowitaminę A, witaminy B1 i C. 100 g tych owoców dostarcza 22 kalorii. Figi (Ficus carica). Figa pochodzi z Azji Mniejszej, znana już była w starożytności. Figa w czasie...

Więcej »

Zgoda na dawstwo narządów - równoważenie sprzecznych zobowiązań etycznych ad

Jarzyny strączkowe są stosunkowo bogate w związki purynowe. Bób zawiera około 25 mg % zasad purynowych, podobną ich ilość zawiera też soczewica, a mąka grochu zawiera 16 mg % puryn. Groch i soczewica zawierają dużo lecytyn, fasola, groch i bób zawierają prowitaminę A oraz witaminy grupy B, w jarzynach tych znajduje się jednak dużo trudnego do strawienia i do przeróbki w kuchni błonnika. Aby zwiększyć przyswajalność roślin strączkowych, należy je ...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,