pantenol w ciąży

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się. Kurczenie się mięsa jest spowodowane zmianami w •tkance łącznej włóknistej i ścinaniem się samych włókien mięśniowych. Rozpoczyna się ono w temp. 60°, zjawia się równocześnie ze ścinaniem się białka międzykomórkowego. Wyraźne kurczenie następuje przy + 63° i zakończone jest przy + 67°. Lowe podaje, że nie stwierdzono zmian w objętości włókien mięsnych w temp, +67-75°, z czego można wnioskować, że ostateczny stop...

Więcej »

Mięso drobiu ma mniej więcej tę samą wartość odżywczą

Mięso drobiu ma mniej więcej tę samą wartość odżywczą, co mięso zwierząt rzeźnych i jest stosunkowo łatwo strawne. Strawność mięsa zależy w dużej mierze od zawartości tkanki łącznej i sposobu przygotowania. Rozluźnienie włókien tkanki łącznej możemy uzyskać, przez ubijanie mięsa młotkiem, trzymanie przez kilka dni w stanie surowym (glikogen mięśni przechodzi wówczas w kwas mlekowy), do tego samego celu używa się również octu. Mięso smażone jest trudniej strawne, gdyż zostaje przesycone t...

Więcej »

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit. Podawano, że korzystne jest działanie kefiru w cukrzycy, przewlekłej gruźlicy płuc, w okresie zdrowienia po ostrych chorobach zakaźnych. Nie zalecamy kefiru w chorobach wątroby, nerek, w niewydolności krążenia, znacznym nadciśnieniu tętniczym. Napojem podobnym do kefiru jest kumys, znany od bardzo dawna. Obecnie napój ten jest szeroko rozpowszechniony w południowo-wschodnich okolicach ZSRR (Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie). Kumys jest przyrządz...

Więcej »

eReferral - nowy model zintegrowanej opieki cd

Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu. Ma przyjemny smak, jest tania, zawiera witaminy (zwłaszcza karotynę) od 1900-6500 j. m. w 100 g i sole mineralne. Marchew zawiera 86,7 % wody, 1,18 % związków białkowych, 6,42 % cukrów prostych, 1,67 % błonnika, 1,03 % soli mineralnych (w tym spory odsetek wapnia). Z witamin oprócz karotenu znajdujemy witaminy Bi i C. Sok z marchwi jest jednym z pierwszych pokarmów, jakie podajemy małym dzieciom. Burak (Beta vulgaris). Znamy rozmaite odmiany bu...

Więcej »
http://www.my-medyczni.com.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,