PIC-718

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków, które kaleczą produkt. Przy odtajaniu kryształki te topnieją i powodują duży wyciek soku komórkowego wraz ze związkami białkowymi. Z powodu oddzielenia się wody związki białkowe denaturują się i tracą zdolność do ponownego wchłonięcia wody. Po odmrożeniu produkt taki jest bez aromatu, nie smaczny i suchy. Przy zamrażaniu szybkim kryształki lodu są bardzo małe i powodują tylko nieznaczne uszkodzenie komórek, po odtajaniu woda zostaje wchłonięta przez produkt. Wielkość kryształków jest odwrotnie propo...

Więcej »

Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii

Są tanie, produkowane z surowców krajowych, mają wysoką wartość odżywczą, dają smaczny napój. Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i łaknienie. Surogaty kawy wyrabiane są najczęściej z jęczmienia i żyta oraz z korzenia cykorii. Prócz tego używane są buraki cukrowe, żołędzie (zawierają dużo garbników), soja oraz rozmaite dodatki, jak cukier, syrop ziemniaczany, wanilina, skarmelizowany cukier buraczany. Namiastki herbaty opisał u nas jeszcze w 1937 Rapczewski. Do wyrobu tych surogatów używa się poziomek, jeżyn, malin, głogu, liści b...

Więcej »

Kurację winogronową należy przerwać

Kurację winogronową należy przerwać, jeśli występuje biegunka, podrażnienie jelit przez Cremor tartari, którego w 100 g winogron znajdujemy 3,5-4 g. Banany (owoce drzewa Musa sapientum) pochodzą z Azji południowo- wschodniej. Hodowla bananów wymaga obfitych opadów atmosferycznych i gorącego klimatu. Istnieją dwa rodzaje bananów: banan mączny i banan owocowy. Banan mączny jest spożywany w postaci gotowanej lub pieczonej i nie jest znany szerzej w Europie. Banany zawierają około 70 % wody, 1,1 % białka, 17,3 % węglowodanów, niewielkie ilości wapnia, żelaza, z witamin znajdujemy w nim prowitaminę A oraz wita...

Więcej »

Pisuary powinny byc stosowane w formie gladkich muszli sciennych z sitkami w dnie

Mięso drobiu ma mniej więcej tę samą wartość odżywczą, co mięso zwierząt rzeźnych i jest stosunkowo łatwo strawne. Strawność mięsa zależy w dużej mierze od zawartości tkanki łącznej i sposobu przygotowania. Rozluźnienie włókien tkanki łącznej możemy uzyskać, przez ubijanie mięsa młotkiem, trzymanie przez kilka dni w stanie surowym (glikogen mięśni przechodzi wówczas w kwas mlekowy), do tego samego celu używa się również octu. Mięso smażone jest trudniej strawne, gdyż zostaje przesycone tłuszczem, który utrudnia sokom trawiennym dostęp do włókien mięśniowych. Łatwo strawne jest mięso p...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,