PIC-724

Przy przygotowaniu klusek" ważną rzeczą jest odpowiednie wygniecenie ciasta

Przy przygotowaniu klusek ważną rzeczą jest odpowiednie wygniecenie ciasta. Ciasto to nie powinno mieć na przekroju białych grudek. Nie wystarcza byle, jakie zagniecenie mąki z płynem, gdyż wówczas cząsteczki mąki nie nasiąkają należycie, a kluski są niesmaczne i niestrawne. Przy przygotowywaniu ciasta należ wodę lać do mąki powoli i równocześnie dokładnie mieszać ją z płynem. Następnie ubija się ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Wprowadzenie powietrza do ciasta czyni je pulchnym i lekkim. Ciasto należy wyrabiać jeszcze pewien okres c...

Więcej »

Bardzo higieniczne i bezpieczne w użyciu są kuchenki elektryczne

Bardzo higieniczne i bezpieczne w użyciu są kuchenki elektryczne. Pożądane, aby w kuchni znajdowała się umywalnia, tak aby nie trzeba było myć rąk w naczyniach kuchennych. Bardzo cennym sprzętem jest lodówka, w której można przechowywać szybciej psujące się produkty. Lampa w kuchni powinna być ruchoma, aby można ją było zniżać w razie potrzeby. Meble kuchenne powinny być białe, malowane olejno, w kuchni nie powinno być firanek, tym bardziej łóżka. Ważnym zadaniem jest utrzymanie porządku w kuchni. Podłogę należy zamiatać kilka razy dziennie, p...

Więcej »

W dogotowywaczu można przygotować zupy, kasze, groch, fasolę, ryż, makarony

Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie rodzaje pokarmów nadają się do takiego przygotowywania. W dogotowywaczu można przygotować zupy, kasze, groch, fasolę, ryż, makarony, gulasz, pieczeń, zrazy, szynkę, natomiast jarzyny, jak marchew, kapusta, ziemniaki, szpinak, szczaw, tracą przy tak, długim ogrzewaniu zbyt dużo witamin. Do potraw przyrządzonych w dogotowywaczu trzeba dodawać przed spożyciem środków zawierających witaminy, może to być sok z pomidorów, kapusty, ogórków, buraków lub odpowiednie sosy (cebulowy, chrzanowy itp. ), śmietana. Groch, ...

Więcej »

Poprzednie porody przedwczesne i małe dla cielesnej oraz późniejsze ryzyko poronienia cd

Rozpuszczalne w wodzie ciała mineralne oraz krystaliczne przechodzą do płynu. Podczas gotowania w temperaturze 100° na powierzchni płynu zjawia się biała lub szarozielonkawa piana (jest to ścięte białko zawierające rozmaite składniki). W czasie gotowania błony komórkowe złożone z błonnika ulegają przerwaniu, ciała koloidalne, pektyny skrobia, związki mineralne przechodzą w znacznej mierze do gotującej się cieczy. Powstają przy tym również rozmaite ciała smakowe i aromatyczne, które ulatniają się z parą. Jarzyny z dużą zawartością siarki (np. n...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,