Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_blogi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 27

Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_tagi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 28
angina płukanie gardła

angina płukanie gardła

Poziomki zawierają około 5,8 % lewulozy

Poziomki zawierają około 5,8 % lewulozy, 89 % wody, ślady jodu, kwas jabłkowy i cytrynowy, związki potasowe oraz spore ilości błonnika. Cytryniany i jabłczany wywierają działanie czyszczące, co łącznie z zawartym błonnikiem tłumaczy korzystne działanie poziomek w atonii jelit, poleca się je także chorym na wątrobę, w plethora abdominalis, w dnie. Jak wiadomo, sławny botanik szwedzki Linneusz wyleczył się w roku 1750 z ciężkiego napadu dny za pomocą kuracji poziomkowej. Poziomki zawierają znaczne ilości węglanu potasu, który zmniejsza kwaśność soków ustroju. Według Linossier...

Więcej »

Miód zawiera też olejki eteryczne

Miód zawiera też olejki eteryczne, pobudzające wydzielanie żółci, soku żołądkowego i jelitowego, toteż zrozumiały jest jego korzystny wpływ na zaburzenia trawienia. Należy pamiętać, że miód zawiera również inhibinę (wydzielaną przez pszczoły), która ma działanie bakteriobójcze, a ponadto znajdujące się w miodzie zaczyny (diastaza, inwertaza) ułatwiają trawienie. W nieżytach górnych dróg oddechowych miód (zwłaszcza z mlekiem) działa lekko wykrztuśnie, łagodzi kaszel, hamuje rozplem bakterii. Jak wynika z tego krótkiego przeglądu, miód może być stosowany w celach leczni...

Więcej »

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat. Od około 2000 lat zna ludzkość rzodkiewki, sałatę, marchew, szparagi, selery, nieco później poznano chrzan i szpinak. W I połowie XVI wieku sprowadzono do Europy ziemniaki. Węglowodany występują w jarzynach głównie, jako skrobia w postaci delikatnych nierozpuszczalnych w zimnej wodzie ziarenek. Jeśli skrobię poddamy działaniu suchego ciepła, to staje się ona rozpuszczalna w wodzie i w temperaturze około 3000 przechodzi w dekstrynę. Rośliny zawierają też błonnik, hemicelulozę i związki pektynowe. Pod ...

Więcej »

Trzy po porodzie schematy antyretrowirusowe mające na celu zapobieganie zakażeniom HIV wywołanym przez infrapartum AD 3

Są tanie, produkowane z surowców krajowych, mają wysoką wartość odżywczą, dają smaczny napój. Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i łaknienie. Surogaty kawy wyrabiane są najczęściej z jęczmienia i żyta oraz z korzenia cykorii. Prócz tego używane są buraki cukrowe, żołędzie (zawierają dużo garbników), soja oraz rozmaite dodatki, jak cukier, syrop ziemniaczany, wanilina, skarmelizowany cukier buraczany. Namiastki herbaty opisał u nas jeszcze w 1937 Rapczewski. Do wyrobu tych surogatów używa się poziomek, jeżyn,...

Więcej »
http://www.hydraulika-silowa.info.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,