PIC-742

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone. Białko roślinne zawarte w jarzynach strączkowych, aby stać się przyswajalnym, wymaga dłuższego gotowania niż białko produktów pochodzenia zwierzęcego. Warzywa należą do produktów, które powinny znajdować się codziennie na naszym stole. W naszym kraju używa się jarzyn zbyt mało, traktuje się je przeważnie, jako dodatek do mięsa, a nie, jako samoistne pożywienie. Jest też rzeczą paradoksalną, że na ogół spożywa się u nas stosunkowo więcej jarzyn w mieście niż na wsi, gdzie te jarzyny upraw...

Więcej »

Istnieją Iiczne odmiany gruszek

Istnieją Iiczne odmiany gruszek. Zależnie od czasu dojrzewania dzielimy je, podobnie jak jabłka, na odmiany letnie, jesienne i zimowe. Pomolodzy wyliczają aż około 5000 odmian i gatunków gruszek, mimo to w handlu odgrywają one mniejszą rolę niż jabłka, głównie z powodu znacznie delikatniejszej budowy i trudności w przechowywaniu. Gruszki zawierają około 10,8 % przyswajalnych węglowodanów, spore ilości potasu, wapnia, a także karoten, witaminy B i C. Leczenie gruszkami bywa zalecane w nadciśnieniu tętniczym (zwłaszcza w okresie przekwitania). Czereśnie,...

Więcej »

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się. Kurczenie się mięsa jest spowodowane zmianami w •tkance łącznej włóknistej i ścinaniem się samych włókien mięśniowych. Rozpoczyna się ono w temp. 60°, zjawia się równocześnie ze ścinaniem się białka międzykomórkowego. Wyraźne kurczenie następuje przy + 63° i zakończone jest przy + 67°. Lowe podaje, że nie stwierdzono zmian w objętości włókien mięsnych w temp, +67-75°, z czego można wnioskować, że ostateczny stopień skurczenia był już osiągnięty przy ogrzaniu ...

Więcej »

OKREŚLENIE SPADKU DOLINY POTOKU

Poważne zadanie stoi przed szkołą, organizacjami młodzieżowymi i sportowymi. Spirytus otrzymuje się za pomocą fermentacji rozmaitych ciał węglowodanowych, do produkcji używa się: jęczmienia, cukru, ryżu, melasy, kartofli. Wśród produktów fermentacji występują i alkohole o wyższym ciężarze cząsteczkowym niż alkohol etylowy, znane pod nazwą fuzli, powstają one pod wpływem działania drożdży na aminokwasy. Przez destylację otrzymuje się wódkę wolną od produktów ubocznych. Zboże służy, jako produkt wyjściowy do wyrobu wódek. Z melasy, z burak...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/index.php on line 280
751#czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy , #mezoterapia osoczem bogatopłytkowym włosy , #niskie crp u dziecka , #profesor skarżyński kajetany , #ulubione danie , #abonament medicover ,