Poważne zadanie stoi przed szkołą, organizacjami młodzieżowymi i sportowymi.
Spirytus otrzymuje się za pomocą fermentacji rozmaitych ciał węglowodanowych, do produkcji używa się: jęczmienia, cukru, ryżu, melasy, kartofli.
Wśród produktów fermentacji występują i alkohole o wyższym ciężarze cząsteczkowym niż alkohol etylowy, znane pod nazwą fuzli, powstają one pod wpływem działania drożdży na aminokwasy.
Przez destylację otrzymuje się wódkę...
Miód zawiera też olejki eteryczne, pobudzające wydzielanie żółci, soku żołądkowego i jelitowego, toteż zrozumiały jest jego korzystny wpływ na zaburzenia trawienia.
Należy pamiętać, że miód zawiera również inhibinę (wydzielaną przez pszczoły), która ma działanie bakteriobójcze, a ponadto znajdujące się w miodzie zaczyny (diastaza, inwertaza) ułatwiają trawienie.
W nieżytach górnych dróg oddechowych miód (zwłaszcza z mlekiem) działa lekko...
Zapotrzebowanie lizyny wynosi 5,2 g dziennie, a ilość jej w 100 g chleba pszennego wynosi 0,24, czyli chcąc pokryć zapotrzebowanie na ten aminokwas chlebem pszennym musielibyśmy spożyć go około 2 kg.
Z ważnych związków mineralnych zboża -zawierają wapń, fosfor i żelazo.
Zawartość związków mineralnych w ziarnie zbóż w % (według Auermana).
Zawartość związków mineralnych jest znacznie wyższa w otrębach i kiełku niż w samym ziarnie.
Chleb nie z...