katabolizm białek

Kasze można podawać, jako dodatek do zup

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np. do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp. Kasze są pokarmem wysokokalorycznym. Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E. Makaron. Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy. Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest wyciskane pod dużym ciśnieniem w prasie hydraulicznej i suszone. Skład makar...

Więcej »

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni. Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny. Masło. Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°. Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo przeciętnie 12-20 miesięcy. Solenie skraca czas przechowania przez aktywację ...

Więcej »

W dogotowywaczu można przygotować zupy, kasze, groch, fasolę, ryż, makarony

Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie rodzaje pokarmów nadają się do takiego przygotowywania. W dogotowywaczu można przygotować zupy, kasze, groch, fasolę, ryż, makarony, gulasz, pieczeń, zrazy, szynkę, natomiast jarzyny, jak marchew, kapusta, ziemniaki, szpinak, szczaw, tracą przy tak, długim ogrzewaniu zbyt dużo witamin. Do potraw przyrządzonych w dogotowywaczu trzeba dodawać przed spożyciem środków zawierających witaminy, może to być sok z pomidorów, kapusty, ogórków, buraków lub odpowiednie sosy (cebulowy, chrza...

Więcej »

Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 9

(Mandaryni - uczeni chińscy). Grapefruit. Inną odmianą pomarańczy jest pompela, czyli grapefruit. Pompele są to duże soczyste owoce o delikatnym smaku, zawierające znaczne ilości witamin. Skład pompeli jest następujący: wody 89 %, białka 0,6 %, węglowodanów 4,8 %, zawierają też prowitaminę A, witaminy B1 i C. 100 g tych owoców dostarcza 22 kalorii. Figi (Ficus carica). Figa pochodzi z Azji Mniejszej, znana już była w starożytności. Figa w czasie uprawy wymaga znacznej wilgotności w okresie wiosennym i stałej wysokiej t...

Więcej »
http://www.dentysta-krakow.edu.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,