Kasze można podawać, jako dodatek do zup

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np. do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp. Kasze są pokarmem wysokokalorycznym. Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E. Makaron. Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy. Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest wyciskane pod dużym ciśnieniem w prasie hydraulicznej i suszone. Skład maka...

Łatwo strawne jest też mięso gołębi

Łatwo strawne jest też mięso gołębi, przepiórek oraz białe mięso indyków, natomiast mięso kaczek i gęsi zawiera spore ilości tłuszczu i jest trudno strawne. Należy pamiętać, że przygotowanie drobiu wymaga użycia umiarkowanego ciepła, przy czym gotować go należy powoli i dostateczne długo. 4. GOTOWANIE RYB W zasadzie skład chemiczny mięsa ryby jest podobny do składu mięsa innych zwierząt i pod działaniem ciepła dochodzi w nim do podobnych zmian chemicznych, jednakże tkanka łączna w rybie nie ma tak silnej budowy i n...

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni, sposób przyrządzania i podawania pokarmów ma zasadnicze znaczenie dla zachowania zdrowia i zdolności do pracy. NACZYNIA STOŁOWE I KUCHENNE - ICH WPŁYW NA ZDROWIE KONSUMENTÓW Naczynia stołowe są wyrabiane z gliny, fajansu (naczynia gliniane pokryte polewą), porcelany. Szkło jest także dobrym materiałem do wyrobu naczyń stołowych, niepoddającym się działaniu zasad i kwasów. Naczynia gliniane, fajansowe, porcelanowe i szklane są bezpieczne dla zdrowia, niebezpieczna natomiast może być g...

warszawa szpital dziecięcy litewska

Procesy rozkładowe w tłuszczach zależą od rozkładu biochemicznego i chemicznego. Procesy biochemiczne zależą od obecności lipaz pochodzących z surowca lub bakterii. W tłuszczu przechowywanym w niskiej temperaturze aktywność lipaz maleje, lipazy niszczy całkowicie ogrzanie do około 1601°C. W czasie rozkładu biochemicznego powstają kwasy tłuszczowe, glicerol. Z kwasów tłuszczowych tworzą się następnie ketokwasy i metyloketony, które mają bardzo nieprzyjemny zapach. Rozkład chemiczny następuje wskutek dołączania do wi...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#zasłużony honorowy dawca krwi przywileje , #kuracje nfz , #wyszukiwarka sanatorium , #kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów ,