dojrzałe pomelo

Nadmiar białka zwierzęcego jest również szkodliwy

Nadmiar białka zwierzęcego jest również szkodliwy, gdyż wiedzie do nadmierne gnicia w przewodzie pokarmowym zakwasza ustrój i zmusza do ograniczenia spożycia innych niezbędnych dla nas pokarmów. STĘŻENIE POŚMIERTNE I DOJRZEWANIE MIĘSA. GATUNKI MIĘSA Po uboju zwierząt mięso staje się wkrótce matowe, traci swą elastyczność, staje się twarde i sztywne - mówimy, że mięśnie stężały. W mięsie bydła stężenie występuje już w kilka godzin po uboju (u świń w 4-6 godzin) i ustępuje zwykle po upływie 48-72 godzin. Wyższ...

Więcej »

Masło

pączków, mniejszej - do ziemniaków. Masło nie jest dobrym tłuszczem do smażenia, gdyż rozkłada się już w temperaturze + 120°, smalec dopiero przy + 190°, niektóre oleje znoszą jeszcze wyższą temperaturę. 3) Pieczenie jest metodą gotowania w piecu za pomocą gorącego powietrza. Pieczenie stosujemy do przyrządzania potraw mięsnych, ciasta, pasztetów. Podczas pieczenia staramy się, aby cała powierzchnia została szybko przyrumieniona, dotyczy to zwłaszcza mięsa, które zostaje wówczas mniej wysuszone. Z tych względów nal...

Więcej »

Z żyta oprócz mąki do wypieku chleba i potraw mącznych przyrządza się alkohol

Z żyta oprócz mąki do wypieku chleba i potraw mącznych przyrządza się alkohol, i kawę zbożową. Żyto zawiera około 10 % białka, 2,3 % tłuszczu, 72,3 % przyswajalnych węglowodanów, 2,1 % ciał mineralnych. Białka żyta nie są pełnowartościowe. Pszenica (Triticum sativum). Pszenica pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, w zamierzchłych czasach uprawiano ją w okolicach Morza Kaspijskiego. Do Chin zawędrowała około 3000 lat przed naszą erą, do Egiptu około 2400. Ziarenko pszenicy składa się z kiełka, ziarenka właści...

Więcej »

Metoda ta pozwala na szybkie oznaczenie ilosciowe siarczanów w skromnie wyposazonym laboratorium chemicznym

Należy pamiętać, że do przyrządzania tych zup można użyć nie tylko samego mięsa ryb, ale również odpadków, w które obfitują ryby (głowa, płetwy, ogon, ości, skóra). Rybę z dodatkami zalewa się wodą, dodaje się pokrajanych jarzyn i gotuje na wolnym ogniu w ciągu 45-60 minut. Przed podaniem na stół dodaje się masła lub śmietany, ewentualnie soku pomidorów. 7. SOSY Sosy urozmaicają nasze potrawy i poprawiają ich smak. Dotyczy to klusek, grochu, zacierek, rozmaitych gatunków kasz i ryżu gotowanych na sypko. Sosy dzie...

Więcej »
http://www.e-domydrewniane.info.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,