pączków, mniejszej - do ziemniaków.
Masło nie jest dobrym tłuszczem do smażenia, gdyż rozkłada się już w temperaturze + 120°, smalec dopiero przy + 190°, niektóre oleje znoszą jeszcze wyższą temperaturę.
3) Pieczenie jest metodą gotowania w piecu za pomocą gorącego powietrza.
Pieczenie stosujemy do przyrządzania potraw mięsnych, ciasta, pasztetów.
Podczas pieczenia staramy się, aby cała powierzchn...
Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe.
Sama cykoria jest kwaśna, dlatego do przetworów fabrycznych cykorii dodaje się dla poprawy smaku do 20 % buraków cukrowych.
Tak zwane konserwy kawowe składają się zwykle z palonych, mielonych ziaren jęczmienia i pszenicy, z cukru i cykorii.
Kakao (Theobroma cacao: theos - bóg, broma - pokarm).
Jest to drzewo rosnące w Ameryce Południowe...
Mleko skondensowane.
Mleko skondensowane jest to mleko krowie, z którego usunięto w znacznej ilości wodę przez parowanie pod zmniejszonym ciśnieniem i przy użyciu ciepła, objętość mleka zmniejsza się przy tym do mniej więcej 1/3 objętości.
Rozróżniamy 3 rodzaje mleka skondensowanego: 1) niesłodzone skondensowane mleko pełne; 2) słodzone skondensowane mleko pełne; 3) słodzone skondensowane mleko zbierane...