rossmann żywiec

Kukurydza w Europie jest uprawiana w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Jugosławii

Kukurydza w Europie jest uprawiana w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Jugosławii. W niektórych okolicach południowej Afryki i w Meksyku stanowi ona podstawę odżywiania. We Włoszech popularna jest potrawa polenta, przygotowywana z mąki kukurydzanej. Kukurydza jest bogata w tłuszcze - zawiera ich dwa razy więcej niż pszenica lub jęczmień, a trzy razy więcej niż żyto. Uboga jest natomiast w związki białkowe, zawarta w kukurydzy zeina nie zawiera ważnych dla ustro...

Więcej »

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli. Alkoholizowanie. Alkohol służy także do konserwowania niektórych środków spożywczych (głównie owoców - w 20 % alkoholu). Kwas siarkawy i kwas benzoesowy. Kwasy te znajdują również zastosowanie w konserwacji produktów spożywczych. Kwas siarkowy (jako gaz- 802) używany jest do sulfitacji owoców, jagód, półfabrykatów. Użycie tego gazu ma tę zaletę, że po pewnym czasie ulatnia...

Więcej »

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone. Białko roślinne zawarte w jarzynach strączkowych, aby stać się przyswajalnym, wymaga dłuższego gotowania niż białko produktów pochodzenia zwierzęcego. Warzywa należą do produktów, które powinny znajdować się codziennie na naszym stole. W naszym kraju używa się jarzyn zbyt mało, traktuje się je przeważnie, jako dodatek do mięsa, a nie, jako samoistne pożywienie. Jest też rzeczą paradoksalną, że n...

Więcej »

Gruźlica plucze stanowiska anatomiczno-patologicznego

Jarzyny strączkowe są stosunkowo bogate w związki purynowe. Bób zawiera około 25 mg % zasad purynowych, podobną ich ilość zawiera też soczewica, a mąka grochu zawiera 16 mg % puryn. Groch i soczewica zawierają dużo lecytyn, fasola, groch i bób zawierają prowitaminę A oraz witaminy grupy B, w jarzynach tych znajduje się jednak dużo trudnego do strawienia i do przeróbki w kuchni błonnika. Aby zwiększyć przyswajalność roślin strączkowych, należy je podawać...

Więcej »
http://www.e-projektydomow.com.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 ,