Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka

McCollum powiedział: Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka (cyt.
według Pewznerowej).
W warzywach spotykamy też rozmaite olejki eteryczne, fitoncydy (w czosnku, cebuli), barwniki, kwasy organiczne i glikozydy.
Rzodkiew zawiera glikozydy nadające jej ostry smak.
Są doniesienia, że w sokach jarzyn znajdują się zaczyny podobne do zaczynów soku żołądkowego i trzustkowego.
Sok cebuli ma rozszczepiać białko, sok kapusty – tłuszcze, szpinak i kapusta pobudzają wydzielanie żołądka, sok sałaty ma działać jak trypsyna trzustkowa (cyt.
według Pewznerowej).
Uwzględniając zapotrzebowanie organizmu ludzkiego oraz wymagania stawiane przez higienę odżywiania powinniśmy w jak naj szerszej mierze propagować uprawę jarzyn i ich spożycie.
Członek Akademii Leontowicz nazwał warzywa i owoce muzyką odżywiania (cyt.
według Edelsztajna).
W Rosji obszar pod uprawę jarzyn z 487000 hektarów w roku 1913 wzrósł do 1 587 000 hektarów w 1940.
W Polsce powierzchnia oddana pod uprawę warzyw wynosi 90 000 hektarów.
Przewidziany jest stopniowy wzrost obszaru przeznaczonego na warzywa do 160000-200000 hektarów (cyt.
według Potopouneza).
Najwięcej hoduje się u nas kapusty, następnie buraków, brukwi i marchwi.
Największe ośrodki naszego warzywnictwa znajdują się w okolicach wielkich miast, jak Warszawa, Poznań, Szczecin.
Dużym ośrodkiem jest też Raciborz na Śląsku.
Ziemniaki (Solanum tuberosum).
Ziemniaki sprowadzone zostały do Europy w pierwszej połowie XVI Wieku z Peru i Boliwii.
Peter Martyr, pisarz współczesny Kolumbowi, pisze 13.
IX.
1493 roku do arcybiskupa Grenady, że Kolumb odkrył wyspę Hispaniolę, której mieszkańcy odżywiają się korzeniami oraz owocami rosnącymi pod małymi krzaczkami, gdy owoce te dojrzewają, wykopuje się je z ziemi.
Z końcem XVI wieku ziemniaki były znane już nie tylko w Hiszpanii, ale i Anglii.
Przez długie okresy nie uważano ziemniaków za dobry środek odżywczy i odnoszono się do nich nieufnie.
Fryderyk II zmuszał ludność do sadzenia ziemniaków przy •pomocy wojska.
Jędrzej Kitowicz opisując zwyczaje za panowania Augusta III pisze: Długo Polacy brzydzili się kartoflami, mieli je za szkodliwe zdrowiu, a nawet niektórzy księża wmawiali w lud prosty takową opinię.
Powoli jednak hodowla ziemniaków rozpowszechniła się w Polsce.
Na końcu panowania Augusta Il kartofle znajome były w Polsce, w Litwie i na Rusi (Kitowicz).
Obecnie ziemniaki obok zboża i mięsa stanowią jeden z podstawowych produktów żywnościowych.
W 1938 produkcja ziemniaków na świecie dała ponad 180 milionów ton (według Godyckiego)
[patrz też: pojemnik na odpady medyczne, stomatolog ursynów, kanabidiol ]
[patrz też: gastroskopia łódź, lekarz po rosyjsku, leki bez recepty wykaz ]