Miód zawiera też olejki eteryczne

Miód zawiera też olejki eteryczne, pobudzające wydzielanie żółci, soku żołądkowego i jelitowego, toteż zrozumiały jest jego korzystny wpływ na zaburzenia trawienia.
Należy pamiętać, że miód zawiera również inhibinę (wydzielaną przez pszczoły), która ma działanie bakteriobójcze, a ponadto znajdujące się w miodzie zaczyny (diastaza, inwertaza) ułatwiają trawienie.
W nieżytach górnych dróg oddechowych miód (zwłaszcza z mlekiem) działa lekko wykrztuśnie, łagodzi kaszel, hamuje rozplem bakterii.
Jak wynika z tego krótkiego przeglądu, miód może być stosowany w celach leczniczych w rozmaitych chorobach.
Spróbujemy tu zebrać najważniejsze elementy działania miodu.
Pobudzenie łaknienia zależy od kwasów organicznych i olejków eterycznych – pobudzenie przemiany materii następuje głównie wskutek działania oligoelementów, ciał aromatycznych i zaczynów.
W związku z powyższym następuje wzrost napięcia tkanek, pobudzenie tworzenia się krwi i przyrost wagi.
Przyrost wagi zależy też częściowo od dostarczenia organizmowi znacznej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów, które są cukrami prostymi i nie muszą być, jak cukier buraczany, rozkładane przed wessaniem przez zaczyny trawienne.
Miód wywiera tęż wpływ na florę bakteryjną, ograniczając jej rozwój wpływa również pomyślnie na czynność wątroby i wzmaga w niej zawartość glikogenu.
Leczniczy wpływ miodu na rany przypisywany jest głównie działaniu osmotycznemu, dzięki któremu z rany zostają wypłukane bakterie i cząsteczki obumarłe, pewne znaczenie ma pewnie też inhibina.
Działanie lecznicze miodu opiera się, więc na działaniu rozmaitych związków farmakologicznych pochodzących z roślin i na obfitej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Miód można spożywać rozmaicie – jako dodatek do chleba, z mlekiem, do wyrobu pierników, do przyprawiania surówek i sałatek owocowych.
GRZYBY Grzyby stanowią od dawna produkt spożywczy.
Zawierają one dużo wody (ponad 80 % i dlatego szybko psują się), ciała mineralne, tłuszcze oraz znacznie więcej związków azotowych niż owoce i jarzyny.
Jednakże około 30% związków-białkowych znajdujących się w grzybach nie zostaje przyswojonych przez organizm człowieka.
W grzybach spotykamy też glikogen, mocznik, związki aromatyczne, lipochromy, kwasy organiczne, kwas moczowy, alkaloidy, brak jest chlorofilu i skrobi.
Z witamin najczęściej zawierają grzyby witaminę E1.
Witamina C występuje tylko w śladach.
Kurki i borowiki zawierają prowitaminę D.
Ścianki komórek grzybów zawierają związek podobny do nierozpuszczalnej chityny, utrudnia to dostęp sokom trawiennym i dlatego grzyby są trudno strawne
[podobne: endometrioza po cc, stomatolog ursynów, powiekszanie ust wroclaw ]
[hasła pokrewne: gastroskopia łódź, lekarz po rosyjsku, leki bez recepty wykaz ]