Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu.
Jabłka przechowywane po zerwaniu w temperaturze +2°C, krótkim czasie tracą przechowalność.
Jeżeli jabłka składujemy bezpośrednio po zerwaniu w temperaturze -1°C, to można je przechowywać przez okres około 280 dni.
Każdy dzień zwłoki w umieszczeniu jabłek w chłodni skraca przeciętnie czas przechowalności o 8-10 dni.
Nie należy przechowywać razem owoców niedojrzałych z dojrzałymi, skraca się, bowiem przez to okres przechowalności owoców niedojrzałych.
Owoce dojrzałe wydzielają etylen, który przyspiesza procesy dojrzewania.
Należy, więc składować osobno owoce o różnym stopniu dojrzałości.
Owoce są też czułe na zapachy i przesiąkają nimi, np.
wonią sera, śledzi.
W użycie wchodzą coraz więcej owoce i jarzyny mrożone (zamrażanie w temperaturze od -7°C do -18°C, przechowywanie – około -9°C).
Jakość tych produktów po odmrożeniu jest dobra, ale muszą one być spożyte w czasie do 48 godzin po odmrożeniu.
Sklepy rozdzielcze powinny posiadać urządzenia chłodnicze na warzywa i owoce.
Autor radziecki Burinakin podkreśla, że zamrażanie owoców i jagód daje możność zachowania ich właściwości smakowych i aromatu na bardzo długi okres czasu.
Szybko zamrożone owoce i jagody nawet przy dłuższym przechowywaniu w temperaturze -180°C zachowują znaczną część swych witamin i pod względem smaku oraz wartości odżywczych mało różnią się od świeżych.
Przechowanie jagód i owoców za pomocą zamrażania przedłuża okres zaopatrzenia ludności w te produkty.
Zamrożone owoce i jagody mają wyższość nad konserwami z owoców, które były poddawane sterylizacji.
W porównaniu ze sterylizowanymi owoce i jagody mrożone zawierają więcej witamin, mają lepszy smak i aromat.
Do zamrażania nadają się maliny, poziomki, agrest, czarne i czerwone porzeczki, borówki, żurawiny, śliwki, morele, gruszki, jabłka, mandarynki.
Urządzenia chłodnicze stanowią dziś nieodzowną część inwestycji gospodarczych, zwłaszcza w przedsiębiorstwach żywienia zbiorowego, zakładach rozdzielczych, szpitalach itp.
Na rozwój sieci chłodniczej położono u nas ostatnio duży nacisk.
Buduje się lub już zbudowano szereg nowocześnie urządzonych chłodni, fabryk lodu, organizuje się transport kolejowy z urządzeniami chłodniczymi.
Centrala Rybna uruchomiła zespoły chłodnicze złożone z wagonu z agregatem chłodniczym i wagonami-chłodniami.
W ten sposób przesyłkę środków spożywczych można uniezależnić w dużej mierze od odległości i czasu.
Niezwykle wysoko stoi chłodnictwo w ZSRR, gdzie już w 1931 założono w Leningradzie Politechnikę Chłodniczą (studia trwają 5 lat)
[hasła pokrewne: stomatolog na nfz bydgoszcz, trabekuloplastyka, kuracje nfz ]
[hasła pokrewne: kuracje nfz, wyszukiwarka sanatorium, kanabidiol ]