Napary na dolegliwości

width=300Napary sporządza się z suszonych lub świeżych kwiatów i liści, które zalewane są wrzącą wodą i zaparzane. Wspomagają trawienie, wzmacniają odporność, zwalczają przeziębienie oraz infekcje dróg oddechowych.

  • Napar przeciwko niestrawności

Łyżkę mieszanki ziół: piołun, liść mięty, ziele krwawnika, korzeń omanu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 10 min. Pijemy pól szklanki przed jedzeniem.

  • Zielona herbata z cytryną i miodem przy biegunce

2 łyżeczki zielonej herbaty zalewamy gorącą wodą (temp. ok. 80 st. C) i parzymy pod przykryciem ok. 3 min. Przecedzamy i po przestudzeniu dodajemy 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Pijemy małymi łyczkami.

  • Napar na odporność

50 g ziół: majeranek, owoce anyżku, owoce kminku, owoce głogu i kwiat dziewanny zalewamy szklanką wrzącej wody. Parzymy pod przykryciem 15 min.

  • Napar na infekcję górnych dróg oddechowych

Łyżkę czystka i kilka goździków zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 10 min. Odcedzamy i pijemy małymi łyczkami. Dla smaku można dodać kawałek skórki pomarańczowej i kory cynamonu. Taki napar działa antywirusowo i antybakteryjnie.

  • Napar na grypę

Łyżkę mieszanki: kwiaty czarnego bzu, kwiaty lipy, wiązówki błotnej, mocznicy, arcydzięgla, lubczyku, owoców maliny i głogu zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. Przecedzamy i pijemy szklankę przed każdym posiłkiem 3 razy dziennie przez maksymalnie 12 dni. Taki napar działa przeciwzapalnie, obniża gorączkę i ułatwia odkrztuszanie.
[przypisy: gastroskopia łódź, lekarz po rosyjsku, leki bez recepty wykaz ]