Olej sezamowy (Oleum Sesami) jest produkowany z nasion Sesamum indieum

Olej sezamowy (Oleum Sesami) jest produkowany z nasion Sesamum indieum, rosnącego w Indiach, Chinach, w Afryce wschodniej.
W Europie jest mało używany do celów spożywczych, wytłoki nasion są używane do wyrobu chałwy i margaryny.
Olej sojowy (z rośliny Soya max) otrzymuje się przez wytłaczanie nasion soi.
Używany jest zwłaszcza w Chinach i Japonii, zawiera duże ilości białka, tłuszczu, lecytynę.
Olej ten jest dobrym środkiem spożywczym.
Olej rzepakowy (Oleum Napij jest otrzymywany z nasion rzepaku, barwę ma jasnożółtą, zapach niezbyt przyjemny.
Olej słonecznikowy (z rośliny Helianthus annuus) ma przyjemny zapach, używany jest do celów kulinarnych, zwłaszcza w Indiach, zawiera około 32 % tłuszczu.
Nasiona słonecznika zawierają lecytynę, cholesterol, globulinę, sacharozę, lipazę.
Znaczne ilości oleju słonecznikowego produkuje Związek Radziecki, z olejów roślinnych wyrabiany jest tam również olej sojowy i bawełniany.
CHAŁWA Chałwa jest wyrobem cukierniczym o barwie szarej i tłustej konsystencji, wyrabianym i oleju sezamowego, cukru, syropu ziemniaczanego i wyciągu z korzenia lewantyjskiego.
Obecnie zastępczo – zamiast ziaren sezamowych – używa się też orzeszków i ziaren słonecznika.
Chałwa jest ulubioną słodyczą na Wschodzie (helva – słodycz po arabsku) – zawiera ona dużo tłuszczu, węglowodanów i składników azotowych.
Według Sobańskiego chałwa powinna zawierać cukru do 45 %, tłuszczu nie mniej niż 30 % .
MARGARYNA Margaryna otrzymywana z tłuszczów roślinnych zawiera około 9,3 % wody, 1,3 % białka, 82,7 % tłuszczu, 6,7 % części mineralnych, nie zawiera lotnych kwasów tłuszczowych, lipidów, witaminy A i D.
Margaryna produkowana z tłuszczów zwierzęcych zawiera lipidy, lecytynę, nie zawiera witamin, ale te mogą być dodawane w czasie produkcji.
Dziś należy do przesądów niżej stawiać dobrą witaminizowaną margarynę od masła.
Wartość odżywcza, a nawet smak dobrej margaryny niewiele się różni od masła: 100 g margaryny dostarcza około 768 kalorii, 100 g masła około 745 kalorii.
Obecnie nie ulega wątpliwości, że dobrze sporządzona margaryna jest tłuszczem pełnowartościowym.
Nawet w krajach, gdzie przemysł margarynowy musiał walczyć z producentami masła śmietankowego, zdobyła sobie ona należne miejsce i pełne uznanie – spożycie jej wciąż wzrasta.
Wicepremier ZSRR Mikojan na XVI Zjeździe WKP(b) powiedział: trzeba odrzucić przesądy dotyczące margaryny, albowiem jej użyteczność jest niewątpliwa.
W naszym kraju margaryna jest, jak dotąd, jeszcze zbyt mało używana.
Plan 6-letni przewiduje dalszy stopniowy wzrost produkcji tego cennego środka odżywczego – produkcja margaryny ma wzrosnąć do 1955 r
[więcej w: lekarz po rosyjsku, pojemnik na odpady medyczne, wyszukiwarka skierowań do sanatorium ]
[hasła pokrewne: powiekszanie ust wroclaw, nfzbydgoszcz, stomatolog na nfz bydgoszcz ]