Owoce mają Słodko-cierpki smak

Owoce mają Słodko-cierpki smak, spore ilości kwasów organicznych oraz garbników, którym zawdzięczają swoje właściwości ściągające.
Sok czarnych jagód i napary są używane w leczeniu nieżytu jelit i biegunki.
Skład czarnych jagód jest następujący: 86 % wody, 0,5 % białka, 5,5 % węglowodanów, 100 g czarnych jagód dostarcza 24 kalorie.
Truskawki wywodzą się z poziomek – powstały ze skrzyżowania dużej poziomki chilijskiej z innymi gatunkami poziomek.
Są one owocami o przyjemnym zapachu i smaku, stanowią cenne urozmaicenie odżywiania w okresie wiosennym.
Truskawki zawierają 89 % wody, 0,6 % białka, 5,6 % węglowodanów, 100 g truskawek dostarcza 25 kalorii.
Głóg.
Owoce głogu nie są spożywane, jako pokarm, ale zasługują na baczną naszą uwagę, jako bogate źródło witamin, zwłaszcza witaminy C.
Rozmaici badacze radzieccy w latach 1932-1938 stwierdzili, że głóg zawiera szczególnie dużo witaminy C (w zależności od gatunku od 0,6-7000 mg % w suchym miękiszu).
Svensson w 1936 stwierdził w głogu skandynawskim znaczną ilość witaminy C oraz od 6000 -10 000 jedno m.
karotenu w 100 g owocu.
Bacharach stwierdził ponadto duże ilości witaminy P.
Bardzo ciekawe badania nad głogiem wykonała Stacja Biologiczna Wszechzwiązkowego Instytutu Witaminowego w Woroneżu.
Przez skrzyżowanie według metody Miczurina odległych geograficznie odmian głogu stacja ta uzyskała kilka nowych odmian z zawartością witaminy C od 15 000 – 27 000 mg % (w suchym produkcie).
Wynika z tego, że czwarta część wagi owocu jest w tych owocach witaminą C.
Owoce głogu mogą być używane, jako tanie źródło wyrobu przetworów witaminy C.
PRZYPRAWY KORZENNE Przyprawy korzenne są ważnym składnikiem potraw.
Jak to wykazał S.
P.
Pawłow istnieje ścisła zależność między smakiem potraw a trawieniem.
Im lepszy smak mają potrawy, tym więcej wydziela się soków i tym lepsze jest trawienie.
Zwłaszcza w dawniejszej kuchni użycie tych przypraw miało szerokie zastosowanie – bez przypraw tych nie mogły się obejść zwłaszcza potrawy mięsne, a moździerz do ubijania pieprzu i goździków był ważnym naczyniem w kuchni.
I dzisiaj przyprawy odgrywają ważną rolę w przyrządzaniu zwłaszcza tych potraw, które bez nich byłyby niesmaczne lub mdłe.
Odpowiednie przyprawienie pokarmów, smażenie, użycie soli kuchennej poprawia smak pokarmów i ich przyswajalność.
Z przypraw korzennych są dzisiaj w użyciu pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, wanilia, szafran, chrzan, anyż, kminek, koperek, cynamon, imbir, papryka, do przypraw należy też ocet.
Środkami działającymi w przyprawach korzennych są olejki eteryczne i glukozydy
[podobne: zasłużony honorowy dawca krwi przywileje, jak zostac dawca szpiku, reishi zarodniki ]
[hasła pokrewne: wyszukiwarka skierowań do sanatorium, laryngolog poznań nfz, stomatolog ursynów ]