Owoce suszone zawierają dużo witamin i soli mineralnych

Owoce suszone zawierają dużo witamin i soli mineralnych, suszone banany, morele, brzoskwinie, gruszki (ze skórką) zawierają 1-2 mg witaminy C w 100 g, inne owoce suszone zawierają witaminę C jedynie w śladach.
Owoce zawierają wreszcie związki taniny, które nadają im właściwości ściągające.
Czarne jagody, maliny, morwy, pewne gatunki jabłek, chleb świętojański zawierają znaczne ilości związków taniny, także skórka owoców zawiera taninę i dlatego ma cierpki smak.
Ważne znaczenie, zwłaszcza w przeróbce owoców, mają enzymy.
Po przekrajaniu owoce ciemnieją, zwłaszcza, jeśli są suszone na słońcu.
Dzieje się to pod wpływem zaczynów utleniających.
W owocach mamy też enzymy hydrolizujące, redukujące, katalazy (odszczepiające tlen), zymazy (przemieniające cukry na dwutlenek węgla i alkohol).
Owoce działają przeważnie zasadotwórczo, właściwości zasadowe zależą od pierwiastków mineralnych, jak sód, potas, wapń, magnez, które mają przewagę nad czynnikami kwasotwórczymi.
Migdały, orzechy laskowe i orzechy włoskie zawierają dużo białka oraz tłuszczu, dlatego działają kwasotwórczo.
Są one trudno strawne także z powodu zbitej konsystencji, dużej zawartości błonnika i tłuszczu.
Jabłka (pirus malus) znane są od bardzo dawna.
Istnieją liczne odmiany i gatunki jabłek.
Zależnie od czasu dojrzewania dzielimy je na letnie (dojrzewają w lipcu i sierpniu), jesienne (dojrzewają we wrześniu) i zimowe (dojrzewają we wrześniu i październiku).
W handlu owocami jabłka stanowią u nas naj poważniejszy owoc ze względu na wartość odżywczą, dobry smak, przystępną cenę, zastosowanie w przetwórstwie oraz możność długiego przechowywania tych gatunków, które, dojrzewają w dalszym ciągu jeszcze po zerwaniu owocu (jabłka zimowe).
Skład chemiczny różni się zależnie od gatunku.
Przeciętnie jabłka zawierają od 3-8 % glukozy, z kwasów organicznych stwierdza się kwas jabłkowy, ze związków mineralnych potas, żelazo, drobne ilości soli kuchennej i jodu, związki pektynowe.
Jabłka zawierają wit.
A, B1, B2 i C.
W zależności od gatunku znajdujemy od 30-100 gamma % karotenu i 80-120 % witaminy B1 ilość witaminy C waha się od 0,1-2,1 mg%.
Najwięcej witaminy C zawierają północne gatunki zwłaszcza antonówka.
Znaczne ilości witaminy C znajdują się w skórce, dlatego należy spożywać jabłka myte, nieobrane.
Jabłka mają właściwości lekko moczopędne.
Kurację jabłkową stosuje się w dnie, gośćcu stawowym, w cukrzycy, niewydolności krążenia, chorobach nerek, w leczeniu stanów biegunkowych (dieta jabłkowa Moro).
Gruszki (Pyrus communis).
Są to prawdopodobnie jedne z naj starszych owoców Europy
[przypisy: u ginekologa badanie, wyszukiwarka skierowań do sanatorium, leki bez recepty wykaz ]
[przypisy: reishi zarodniki, endometrioza po cc, pojemnik na odpady medyczne ]