Pieprz (Piper nigmm) pochodzi z Azji południowej; są to nasiona krzaku pieprzowego

Pieprz (Piper nigmm) pochodzi z Azji południowej; są to nasiona krzaku pieprzowego.
Owoce zdjęte przed dojrzewaniem są czarne i dostarczają ostrego w smaku czarnego pieprzu, podczas gdy dojrzałe i obrane z łupinki owoce dostarczają łagodniejszego pieprzu białego.
Ostry drażniący błonę śluzową smak pochodzi od chawicyny – olejku eterycznego i piperyny – zasady organicznej.
Pieprz używany jest do przyrządzania potraw mięsnych, marynat, konserw, wędlin.
Goździki (Caryophylli).
Są to wysuszone pączki kwiatowe pewnego gatunku goździka, nazwę swą wzięły od kształtu.
Zawierają olejek eteryczny mający dużo kwasu goździkowego.
Zapach, zależy od składnika zwanego eugenolem.
Gałka muszkatołowa (Nuces moschatae).
Drzewa z rodziny Myristiceae dostarczają nasion zwanych gałkami muszkatołowymi, używanych jak przyprawa do potraw mięsnych.
Kardamony (Fructus Cardamomi).
Są to owoce o smaku korzennym, cenione już w starożytności, jako przyprawa kuchenna.
Używane są też w produkcji likieru, wódek, przetworów mięsnych i cukierniczych.
Wanilia (Vanilia planifolia).
Owoce wanilii zawierają substancję, aromatyczną wanilinę.
Ciało to można otrzymać dzisiaj drogą chemiczną, dlatego hodowla wanilii straciła obecnie na znaczeniu.
Szafran (Crocus sativus).
Otrzymywany z rośliny należącej do Iridaceae.
Ma gorzkawy smak i swoisty aromat.
Szafran był dawniej jedną z najważniejszych przypraw i zajmował zwłaszcza ważne miejsce w kuchni staropolskiej.
Szafran używano też, jako barwnika i jako lekarstwo.
Obecnie używa się mało szafranu.
Barwnik zależy od zawartości glukozydu krocyny.
Chrzan (Cochlearia armoracia).
Chrzan zawiera od 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze.
Chrzan jest używany do mięsa, do kiszenia ogórków.
Rogoboj w 1949 stosował do leczenia ostrych stanów zapalnych wątroby nastój z chrzanu (Sowet.
Med.
, 4/1949).
Anyż (Pimpinella anisum).
Z rodziny baldaszkowatych, dostarcza owoców zawierających aromatyczny olejek, anyżkowy.
Anyż jest środkiem wiatropędnym, używany jest też przy produkcji wódek (anyżówka).
Czosnek (Allium cepa) znany był dobrze już starożytnym.
Pochodzi on z Azji środkowej.
W skład czosnku wchodzą związki śluzowe, węglowodany, zaczyn alisyna, witamina C i olejek czosnkowy, składający się z tzw.
tioeterów.
Czosnek ma silne działanie antyseptyczne.
Radziecki biolog prof.
Tokin stwierdził, że soki tkankowe wielu roślin wywierają działanie bakteriobójcze.
Przekonano się, że sok czosnku działa zabójczo na pałeczki błonicy, przecinkowce cholery, pałeczki duru brzusznego i czerwonki.
Związki zawarte w roślinach i działające zabójczo na bakterie nazwał Tokin fitoncydami, Fitoncydy zawarte są także w cebuli, czarnych porzeczkach, liściach czeremchy, brzozy, topoli, orzecha włoskiego
[przypisy: austeria sławków, klinika laryngologii warszawa, dentysta na nfz gdańsk ]
[więcej w: olx nowa ruda, nfzbydgoszcz, austeria sławków ]